Reklama

Wyszukaj przepis

Schabowy z musztardą

Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu wam polecę niby nic wielkiego bo tylko schabowy ale do tego fajnie zrobiony ponieważ z dodatkiem musztardy sarepskiej 

składniki:

  • 600 g schabu,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy ziarenka smaku,
  • sól,
  • pieprz naturalny,
  • 10 łyżek bułki tartej,
  • 10 łyżeczek musztardy sarepskiej,
  • olej lub smalec do smażenia

wykonanie:

Na początek przygotować schab opłukać go dokładnie a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego kuchennego, kolejny krok to pokrojenie schabu na potrzebne nam plastry czyli po 1,5 - 2 centymetry. Przygotowane plastry zbić tłuczkiem do kotletów jak najcieniej, następnie każdy zbity plaster posypać solą oraz pieprzem i z obu stron posmarować musztardą sarepską 1 łyżeczka musztardy na jeden plaster schabu rozbitego czyli po 0,5 łyżeczki na stronę, posmarowane plastry na schabowe układać na talerzu jeden na drugim, odstawić na 10 minut aby mięso przeszło smakiem musztardy

Gdy już mięso odstało wyznaczony czas wtedy na patelnię wlać olej lub przełożyć smalec rozgrzać a następnie plaster przygotowanego schabu zanurzyć w rozmąconym jajku z dodatkiem ziarenek smaku następnie w bułce tartej. Tak przygotowane układać na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu na ładny złoty kolor. Usmażone kotlety układać na talerzu


Gotowe usmażone kotlety schabowe z dodatkiem musztardy sarepskiej podałam z młodymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na słodko - kwaśno czyli sałata masłowa z dodatkiem rzodkiewki w śmietanie lecz każdy może takiego kotleta podać według swoich upodobań i ze swoim zestawem surówek

Komentarze

Popularne posty