Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi z mięsem

 Co u was słychać ? jakie macie propozycje obiadowe ? ja jestem nadal u córki i dziś sobie zażyczyła  pierogi z mięsem więc mamusia długo się nie zastanawiając choć zmęczona po spacerze gdzie poszliśmy do sklepu po talerze wzięła się za klejenie pierogów i oto są 😁

ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

farsz mięsny:

  • 570 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżeczka czosnku w płatkach,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy ziarenka smaku,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej

  • wykonanie:

  • Na początek przygotować mięso mielone ponieważ musi ostygnąć a zaczynamy tak : na patelnię wlać 2 łyżki oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć ją na rumiany kolor cały czas mieszając aby się nie spaliła, następnie przełożyć mięso mielone zmielone dowolnie ( ja miałam grubo mielone ) i smażyć do momentu puszczenia przez mięso soku a następnie do jego wyparowania w międzyczasie dodać szczyptę czarnego pieprzu ( mięsa nie solić w czasie smażenia ). Usmażone mięso przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia

  • W czasie gdy mięso stygnie przygotować ciasto na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby ciasto się nie sparzyło, jak już mamy dokładnie wymieszane ciasto wtedy za pomocą ręki lub robota kuchennego wyrobić je na jednolitą masę, po tym czasie wlać olej i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie cały wlany olej i będzie gładkie oraz sprężyste przygotowane pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło

  • Gdy ciasto odpoczywa a mięso usmażone mielone już ostygło dodać do niego przyprawy czyli : ziarenka smaku, przyprawę do mięsa, paprykę czerwoną oraz pokruszone płatki czosnku i wsypać bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość

  • Jak już wszystko mamy przygotowane a ciasto odpoczęło, na stolnicę wysypać mąkę wyłożyć całe ciasto i rozwałkować na placek dowolnej grubości ( ja nie robię cieniutkiego ciasta ). Z przygotowanego rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółka, następnie do ręki brać jeden krążek rozciągnąć go palcami i nałożyć na niego solidną łyżeczkę farszu mięsnego a następnie formować pieroga zlepiając dowolnie. Posklejane wszystkie pierogi ułożyć na blacie lekko podsypanym mąką lub na ściereczce a w międzyczasie wstawić do garnka wodę soląc ją


  • Gdy woda już się gotuje wkładać po kilka sztuk przygotowanych pierogów zamieszać lekko aby nie przystały do dna garnka  zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować przez 5 minut co jakiś czas mieszając aby pierogi równo się ugotowały. Po wyznaczonym czasie gotowania się pierogów wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane. Z podanych składników wyszło mi 26 sztuk dość sporych pierogów

  • Gotowe już pierogi podałam z podsmażoną osobno cebulką, można również podsmażyć do nich boczek lub podać ze swoim ulubionym sosem czy kto z czym ma ochotę. Swojskie pierogi to to co kocham najbardziej, kupne przy takich nie mają porównania ich smak odchodzi od takich które samodzielnie wykonamy dlatego zachęcam do wykonywania swojskich pierożków


Komentarze

Popularne posty