Pałki i skrzydełka drobiowe pieczone w soku z kiszonych ogórków
Co byście powiedzieli na taki pomysł aby kurczaka piec w soku ogórkowym ? ja właśnie dziś takie mięsko wykonałam do obiadu i powiem wam że wyszło bardzo ale to bardzo smaczne co było moim zaskoczeniem ponieważ sama sobie taki obiad uplanowałam i wymyśliłam
składniki:
- 1,200 kg podudzia kurczaka,
- 1,300 kg skrzydeł kurczaka,
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka 25 g,
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka ziołowa,
- 2 szczypty rozmarynu suszonego,
- 100 ml wody przegotowanej zimnej,
- 50 ml soku z ogórków kiszonych,
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone,
- 4 łyżki oleju
wykonanie:
Przygotować pałki kurczaka oraz skrzydełka od skrzydełek odciąć nożem lotki a następnie oba rodzaje mięs dokładnie wymoczyć i osuszyć na durszlaku, przełożyć do miski i obsypać przyprawami, wlać olej a następnie dokładnie wmasować przyprawy w mięso i odstawić do lodówki na 30 minut aby mięso wchłonęło wmasowane przyprawy z olejem
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach wyjąć je z lodówki przełożyć z całą zawartością z miski do naczynia żaroodpornego wlać wodę opłukując nią miskę w której było mięso oraz wlać sok z ogórków kiszonych ( ja mam swoje https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/07/ogorki-kiszone-na-zime.html), na wierzch mięsa i po bokach dodać pokrojone w krążki ogórki kiszone. przygotowane pałki i skrzydełka kurczaka włożyć do zimnego piekarnika druga półka od dołu i piec w 220 stopniach przez 2 godziny i 15 minut co jakiś czas obracając mięso aby te z dołu znalazło się na górze i na odwrót a 30 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 250 stopni i nadal piec obracając co jakiś czas mięso
Upieczone chrupiące a za razem kruche i wilgotne mięso podałam z ziemniakami lekko okraszonymi sosem z pieczonego mięsa oraz swoją sałatkę ogórkową z chyli Sałatka ogórkowa lecz każdy może przygotować swój ulubiony zestaw obiadowy na przykład kaszę lub ryż i swoją ulubioną surówkę. Mięso drobiowe z dodatkiem soku z ogórków kiszonych był strzałem w dziesiątkę, mięso idealnie odchodziło od kości. Jeżeli jeszcze nie piekliście w taki sposób mięsa drobiowego to z całego serca polecam
Komentarze
Prześlij komentarz