Łopatka w sosie śmietanowo - musztardowym
Dziś w końcu trochę chłodniej dlatego przygotowałam na obiad plastry łopatki w sosie śmietanowo - musztardowym powiem wam że wyszedł mi przepyszny aż sama byłam zaskoczona ponieważ sos sama osobiście wymyśliłam
składniki:
- 880 g łopatki wieprzowej,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 1 średnia marchew,
- 2 mniejsze liście pora,
- 1,5 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżki maki pszennej,
- 3,5 szklanki wody,
- 100 ml śmietany 30 %,
- 1 mała garstka kopru i natki pietruszki,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Kupioną chudą łopatkę pokroić na potrzebne nam kawałki i jeśli grubsze to przekroić wzdłuż, następnie każdy przygotowany kawałek łopatki ponakłuwać specjalnym urządzeniem lub za pomocą widelca a także można zbić tłuczkiem do kotletów, tak przygotowane przełożyć do miski wsypać przyprawę do mięsa oraz przyprawę uniwersalną i wlać olej całość wmasować w mięso i odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami. Po wyznaczonym czasie rozgrzać patelnię na sucho i ułożyć plastry łopatki smażyć z obu stron na ładny rumiany kolor
Gdy już mięso mamy ładnie obsmażone wtedy wlać 3 szklanki wody przegotowanej zimnej a następnie dodać dowolnie pokrojoną marchew ( ja pokroiłam w cienkie plasterki lecz można również zetrzeć ją na tarce jarzynowej ) oraz wkroić liść pora, zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod patelnią i na wolnym dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania dużej większości wlanej wody. Jak już wyparowała większość wody a mięso jest co raz bardziej miękkie wtedy nadal dusić do do pełnej miękkości mięsa i wyparowania połowy dolanej wody a w międzyczasie przygotować musztardę ze śmietaną, do salaterki przełożyć musztardę i zalać ja kilkoma łyżkami gorącego wywaru z duszącego się mięsa dokładnie wymieszać następnie wlać trochę zimnej wody i wsypać mąkę, wlać śmietanę całość wymieszać do czasu aż z mąki nie będzie grudek. Zalać duszące się mięso i zagotować do powstania sosu na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i koper zamieszać i zdjąć z ognia. Czas przygotowania takiego mięsa to 2 godziny
Przygotowane w ten sposób mięso z łopatki w sosie śmietanowo - musztardowym podałam z ziemniakami polanymi przygotowanym sosem oraz własnym ogórkiem kiszonym które robiłam na zimę Ogórki kiszone na zimę . Sos bardzo polecam wyszedł po prostu rewelacja a mięso rozpływa się w ustach, czas oczekiwania przygotowania takiego mięsa jest dość długi ale naprawdę warto, można je podać z ulubionymi kaszami a nawet z ryżem decyzja należy do państwa
Komentarze
Prześlij komentarz