Krokiety z pasztetową DUDA i majerankiem
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pasztetowa DUDA a że żal wyrzucić więc postanowiłam przygotować mojej rodzinie krokiety i trafiłam w dziesiątkę ponieważ chłopcy byli zaskoczeni
składniki na farsz:
- 330 g pasztetowej DUDA,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki z górką majeranku
ciasto na naleśniki:
- 2 jajka rozmiar M,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 1 szklanka mleka 3,2 %,
- 2,5 szklanki wody gazowanej CISOWIANKA,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo:
- 10 łyżek bułki tartej,
- 3 - 4 jajka rozmiar M,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początek przygotować farsz z pasztetowej, na patelnię wlać olej rozgrzać go, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażając ją na lekko rumiany kolor. Podsmażoną cebulę z całą zawartością z patelni przełożyć do miseczki i do ciepłej cebuli dodać pasztetową DUDA pokrojoną w krążki ( konieczna jest pasztetowa z czerwonym napisem DUDA ponieważ ta z siwym napisem jest bardziej rzadka a z czerwonym sztywna ). Pasztetową rozgnieść razem z cebulą do połączenia się w jedną całość aby nie było kawałków pasztetowej, następnie wsypać majeranek i również całość wymieszać do połączenia się wszystkiego w jedną całość
Jak już mamy przygotowany farsz z pasztetowej wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta na naleśniki, do miski wbić całe jajka a następnie dodać resztę składników i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę, po zmiksowaniu ciasta wlać olej i również zmiksować lecz już na mniejszych obrotach miksera do połączenia się ciasta z olejem. Na patelnię o średnicy 24 cm do pierwszego naleśnika wlać odrobinę oleju rozgrzać go i wlewać chochlę ciasta rozprowadzając ciasto po całej patelni, smażyć na dużym ogniu, jak naleśnik zacznie z wierzchu się ścinać wtedy odwrócić go na drugą stronę i chwilkę podsmażyć ( ja smażę naleśniki na wyczucie po prostu wiem kiedy jest gotowy do odwrócenia )
Przygotowany farsz i po smażone naleśniki z podanych składników wyszło mi 15 sztuk cienkich i delikatnych naleśników. Na każdy naleśnik nakładać po łyżce farszu z pasztetowej lekko go rozciągając aby nie było górek i zawijać formując krokieta ( zdjęcia pokazują jak zawijam aby farsz nie uciekał z naleśnika ). Pozwijane uformowane krokiety ułożyć na talerzu mogą być jeden na drugim, naleśniki są tak delikatne że po zwinięciu lekko pękają ale to w niczym nie przeszkadza ponieważ tych naleśników można użyć na przykład z dodatkiem ulubionego dżemu
Gdy już są przygotowane wszystkie krokiety wykonane z naleśników wtedy na patelnię wlać oleju trochę więcej niż na dno patelni rozgrzać go a następnie krokiety zanurzyć w roztrzepanym jajku z przyprawą uniwersalną potem w przygotowanej bułce tartej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się krokietów ponieważ będzie odpadać panierka ). Usmażone gotowe krokiety układać na talerzu nie musi być ręcznik papierowy ponieważ krokiety nie wchłaniają dużo tłuszczu
Usmażone krokiety z pasztetową i majerankiem można jeść na gorąco jak również na zimno, do takich krokietów idealnie będzie pasował barszcz czerwony lub na przykład sos pieczarkowy kto jak i z czym lubi krokiety można zajadać, mogą być również jako przekąska dla znajomych a także jako danie obiadowe z dodatkami według swego uznania
Komentarze
Prześlij komentarz