Kiełbasa biała parzona w sosie śmietanowo - chrzanowym
Mam dziś dla was szybką propozycję obiadową chcecie skorzystać ? taki obiad jest gotowy w niecałe piętnaście minut jeżeli będzie bez suszonej włoszczyzny, może to nic specjalnego ale my najedliśmy się jak przysłowiowe bąki. Przygotowałam kiełbasę białą parzoną w pysznym sosie śmietanowo - chrzanowym a do całości kluski pszenne gotowane
składniki na sos z kiełbasą:
- 680 g kiełbasy białej parzonej,
- 4 łyżki z górką śmietany 12 %,
- 4 łyżeczki chrzanu tartego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka suszonych warzyw ( można pominąć ),
- 1 szklanka wody przegotowanej zimnej,
- 1 szklanka to poj. 250 ml,
- 2 łyżki kopru świeżego lub mrożonego
składniki na kluski:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1,5 szklanki wody przegotowanej zimnej lub gazowanej
wykonanie całości:
Kiełbasę białą parzoną oczyścić z flaka, na patelnię wlać olej lekko go rozgrzać a następnie ułożyć białą kiełbasę i podsmażyć ją z obu stron na rumiany kolor. W międzyczasie gdy kiełbasa smaży się na wolnym ogniu do salaterki przełożyć śmietanę oraz chrzan, mąkę i szklankę wody, wszystko wymieszać do czasu aż z mąki i śmietany pozbędziemy się grudek. Do już podsmażonej kiełbasy wlać przygotowaną śmietanę z chrzanem i można dodać suszone warzywa tylko wtedy trzeba ze śmietaną dłużej gotować na wolnym ogniu aby warzywa zmiękły, jeżeli nie dodamy warzyw suszonych wtedy kiełbasę z sosem będziemy mieli gotową w 5 minut. Wlaną śmietanę z chrzanem zamieszać wsypać przyprawę uniwersalną i zagotować do powstania lekko gęstawego sosu wychodzi taki kremowy. Na sam koniec zdjąć z ognia dodać świeży pokrojony drobniej koper i zamieszać aby połączył się z sosem
Gdy już mamy przygotowany sos a w sumie w trakcie jego przygotowywania można nastawić garnek z wodą soląc ją i doprowadzić do zagotowania, zanim woda się zagotuje przygotować ciasto na kluski pszenne. Do miski wsypać mąkę oraz sól, wlać wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać do połączenia się ze sobą składników. Jak już woda się gotuje zanurzyć w niej łyżkę a następnie nabierać małe porcje ciasta i wkładać na gorącą gotującą się wodę po kilkanaście klusek, jak kluski z ciasta się zetną w wodzie wtedy lekko zamieszać aby nie przystały do dna garnka. PO zagotowaniu się wody z kluskami i wypłynięciu ich na wierzch gotować na małym ogniu przez 5 minut po wyznaczonym czasie kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane, przekładać na talerz
Przygotowaną kiełbasę białą parzona wieprzową w sosie śmietanowo - chrzanowym podałam właśnie z ugotowanymi kluskami pszennymi lecz taka kiełbasa będzie świetnie komponować się z ziemniakami i ulubioną surówką. Szczerze mam takie malutkie ziemniaki że w ten upał nawet nie miałam ochoty ich obierać a w sumie klusek dawno nie mieliśmy więc chętnie się je zjadło, bardzo polecam przygotowanie takiego sosu do kiełbasy zwłaszcza białej surowej jest po prostu przepyszny
Komentarze
Prześlij komentarz