Gulasz z łopatki
A może byście tak zechcieli nowy mój przepis na gulasz duszony w coli ? tak właśnie w coli z tym że wszystko podam w opisie czyli w wykonaniu, mam nadzieję że spodoba się wam mój pomysł bo naprawdę warto
składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej chudej,
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki oleju
sos:
- 2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,
- 1 szklanka coli,
- 1 średnia marchew,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- 0,5 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki świeżego kopru
wykonanie:
Przygotować mięso z łopatki pokroić je w większą kostkę i przełożyć do miski a do już przygotowanego mięsa na gulasz wsypać podane w opisie przyprawy oraz wlać olej wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić na 5 minut aby mięso przeszło smakiem dodanych przypraw. Po wyznaczonym czasie i odstaniu mięsa przełożyć je na dużą patelnię lekko rozgrzaną i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor
Gdy mamy już dokładnie obsmażone mięso na gulasz wtedy do niego wlać wodę razem z colą a następnie dodać marchew startą na tarce jarzynowej i całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa gulaszowego oraz wyparowania większości wody z colą, powinno zostać mniej więcej 3/4 szklanki soku z wody i coli. W trakcie duszenia się mięsa przygotować śmietanę czyli : do salaterki dodać śmietanę 18 %, mąkę oraz gorący wywar z mięsa i całość wymieszać łyżką do czasu aż nie będzie grudek od śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa szybko zamieszać i doprowadzić do tego aby sos lekko zgęstniał, zdjąć z ognia i dodać pokrojony drobno świeży koper zamieszać i gotowe
Tak przygotowany gulasz z mięsa wieprzowego z łopatki podałam z kaszą pęczak a dodatek w formie surówki to sałata masłowa z rzodkiewką i śmietaną na słodko - kwaśno. Mięso duszone w coli nie dość że jest bardziej miękkie niż takie które dusimy tylko w wodzie lub wywarze rosołowym to jeszcze smakuje rewelacyjnie aż rozpływa się w ustach no i oczywiście przygotowany z mięsa sos także wyszedł przepyszny, jeżeli byście woleli bez śmietany to oczywiście można ją pominąć a sos zaciągnąć mąką ziemniaczaną
Komentarze
Prześlij komentarz