Gołąbki dla leniwych z młodej kapusty
Dzień dobry państwu jak wam mija słoneczne popołudnie? u nas dziś tak gorąco że nic się nie chce za bardzo jeść no ale ja nie wyobrażam sobie dnia bez gotowanego dlatego dziś przygotowałam gołąbki bez zawijania i było warto bo zostało tylko cztery sztuki
składniki:
- 1 młoda kapusta 950 g,
- 2 woreczki ryżu 100 g każdy,
- 670 g mięsa mielonego z łopatki,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu naturalnego,
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 jajko rozmiar M,
- olej do smażenia gołąbków
sos pomidorowy:
- 3 szklanki wody przegotowanej,
- 1 koncentrat pomidorowy 30 % 190 g,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe
wykonanie:
Do przygotowania gołąbków bez zawijania najpierw trzeba sparzyć kapustę usuwając z niej głąba lub poszatkować kapustę i sparzyć ją w gorącej wodzie z dodatkiem soli, sparzone liście pozostawić do ostygnięcia. W czasie gdy liście sparzonej kapusty stygną a ryż w woreczkach mamy również ugotowany i ostygnięty, przełożyć go z woreczków do miski a następnie dodać resztę składników czyli wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą, pieprz, przyprawę uniwersalną, majeranek oraz pieprz ziołowy a także kapustę sparzoną pokrojoną drobno lub poszatkowaną sparzoną. Całość wymieszać ręką do połączenia się ze sobą wszystkich składników na jednolitą masę
Gdy już mamy przygotowaną masę na gołąbki wtedy na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni i dobrze go rozgrzać, do ręki nabierać dowolną ilość przygotowanej masy i formować gołąbki tak jakbyśmy formowali kotleta mielonego. Uformowane gołąbki bez zawijania układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu dużego palnika gazu na rumiany kolor, Usmażone ułożyć na dużej patelni wyłożonej resztkami sparzonej kapusty czyli małymi liśćmi które zostają
Jak już mamy po smażone wszystkie gołąbki wtedy przygotować sos pomidorowy, do miski wlać przegotowaną wodę szklanka 250 ml, przełożyć cały koncentrat pomidorowy i wsypać cukier oraz przyprawę uniwersalną ja używam Doprawkę, wszystko wymieszać do połączenia się w jedną całość i tak przygotowanym sosem delikatnie zalać usmażone gołąbki na wierzch całości dodać ziela angielskie oraz podzielone na mniejsze części liście laurowe. Tak wszystko przygotowane zagotować pod przykryciem a następnie zmniejszyć ogień pod patelnią i na bardzo wolnym ogniu dusić przez 1 godzinę i 15 minut do miękkości gołąbków i za gęstnienia się sosu. W trakcie duszenia można delikatnie łyżką przekręcić gołąbka na drugą stronę, mogą się lekko rozpadać ale dosłownie odrobinkę
Gotowe uduszone gołąbki można podawać z ziemniakami, chlebem lub dowolna ulubioną bułką pszenną lub żytnią kto jaką lubi, mogą takie gołąbki być również jako przekąska. Bardzo są smaczne na gorąco jak również na zimno, polecam każdemu kto jeszcze takich nie robił choć na grupach zaobserwowałam że większość ludzi już robi takie właśnie gołąbki, ja również je przygotowałam ze względu na upał jednak tradycyjne zawijane najlepsze
Komentarze
Prześlij komentarz