Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto Zebra

👪 Podam wam z wielką przyjemnością mój sprawdzony przepis na pyszną wilgotną zebrę chcecie ? powiem wam że naprawdę jest godna polecenia niby zwykłe ciasto a smak powala na kolana na weekend w sam raz do kawki dla rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi

składniki:

  • 5 jajek rozmiar M,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka napoju gazowanego smak cytryny,
  • 2 łyżeczki z górką proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szczypta soli

dodatkowo:

  • 4 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki mąki

polewa kakaowa:

  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 5 łyżeczek kakao,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki wody

wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę po ubiciu dodawać partiami cukier i ubijać na sztywną pianę do czasu wykorzystania całego dodanego cukru. Po ubiciu piany na sztywno dodawać po jednym jajku cały czas miksując do ostatniego jajka, następnie wlać aromat dowolny, wsypać mąkę, wlać olej oraz napój gazowany i wszystko razem zmiksować do połączenia się składników


Gdy już wszystko mamy dokładnie zmiksowane wtedy ciasto podzielić na dwie równe części i wtedy do jasnej części ciasta dodać dwie łyżki mąki a do drugiej części ciasta wsypać cztery łyżeczki lub dwie łyżki kakao i oba ciasta zmiksować zaczynając od jasnego. Przygotowane ciasta odstawić na 5 minut aby ciasto zaczęło pracować będą widoczne bąble powietrza to znaczy że ciasto już pracuje

Jak już jest widoczna gołym okiem praca ciasta wtedy przygotować blaszkę o wymiarach 32 na 22 wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wtedy łyżką przekładać po dwie łyżki ciasta na przemian czyli białe, ciemne i tak do skończenia się ciast w miskach . Przygotowane już ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 5 minut po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

W czasie gdy ciasto jest już prawie wystygnięte  przygotować sobie polewę kakaową, do kubka lub rondelka dodać wszystkie składniki do polewy i rozgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkiego polewy nie zagotowywać ! tylko lekko rozpuścić cały czas mieszając. Ciepłą polewę wylać na całe ciasto i można dowolnie udekorować ja użyłam posypki

Ciasto jest moje z zeszytu z przed lat który to przepis dała mi moja ciocia jak jeszcze byłam młodą mężatką jest naprawdę godne polecenia nie jest suche lecz mile wilgotne i po mimo sporej ilości cukru dodanej w czasie przygotowania ciasta w ogóle się go aż tak nie odczuwa. W sam raz na weekend do kawy i nie tylko bo przecież w środku tygodnia także można upiec ciasto dla domowników czyż nie ? ja bardzo lubię piec ciasta a jeszcze jak wyjdzie takie jakbym chciała to już w ogóle podnosi mnie to na duchu, jestem bardzo zachwycona tym ciastem bo nie spodziewałam się że wyjdzie aż tak smaczne


Komentarze

Popularne posty