Zupa z fasoli szparagowej ze słoika
Co jak co ale zupy każdy zna i raczej większość je kocha, dlatego właśnie dziś u nas zupa z fasolki szparagowej ze słoika które robiłam na zimę. Myślę że spodoba się państwu przepis tym bardziej że zupa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu
składniki:
- 600 g udek z kurczaka - 3 sztuki,
- 50 g mieszanki warzywnej paski,
- 1 słoik litrowy fasolki szparagowej https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2019/08/fasolka-szparagowa-w-soiki.html ,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 4 łyżki z górką śmietany 12 %,
- 5 dużych ziemniaków
wykonanie:
Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody dodać opłukane udka kurczaka oraz od razu mieszankę warzywną paski, wstawić na ogień i zagotować następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać powstałe szumowiny doprawić przyprawą uniwersalną ulubioną ja używam Doprawkę i tak gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jak już mięso jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę i nadal gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości dodanych ziemniaków
Gdy w gotującym się wywarze mięsno warzywnym ziemniaki są już wystarczająco miękkie ze swojskiej fasolki szparagowej ze słoika odlać zalewę i do wywaru dodać samą fasolkę, zamieszać a następnie dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki. Zagotować dosłownie przez 2 - 3 minuty a w międzyczasie przygotować śmietanę 12 %, przełożyć ją do salaterki wsypać cukier oraz dodać gorący wywar z zupy aby śmietanę zahartować całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek śmietany. Przygotowaną śmietaną zalać gotującą się na wolnym ogniu zupę i zamieszać szybkim ruchem łyżki aby się śmietana nie zważyła lekko zagotować dodając na koniec ziela angielskie oraz liście laurowe, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną, zdjąć z ognia
Zupa wyszła bardzo smaczna a i sycąca, dobrze jest mieć jakieś zapasy w piwnicy kiedy nie mamy pomysłu na obiad, dzięki dodanej śmietanie 12 % zupa ma fajny kwaskowaty smak co jest moim atutem ponieważ bardzo lubię treściwe i kwaskowate zupy tak jak do buraczkowej daję dość dużą ilość octu a kapuśniaku nigdy nie obgotowuję bo również lubię mocno kwaśny. Tak że jeśli ktoś z państwa zechce ugotować taką właśnie zupkę to polecam
Komentarze
Prześlij komentarz