Zupa rosołowa na porcji rosołowej
składniki:
- 1 porcja rosołowa 250 g,
- 3 średnie marchewki,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 kostka oryginalna magii 4 g,
- 2 liście laurowe,
- 1 mała cebula,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Doprawka,
- 0,5 małego korzenia selera,
- 200 g makaronu nitki DOBRUSIA
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody a następnie dodać wymoczoną i podzieloną na części porcję rosołową kurzą, wkroić dowolnie obrane marchewki oraz korzeń selera i przyprawę uniwersalną, zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym gotować do miękkości mięsa na porcji, w czasie wolnego gotowania zebrać powstałe szumowiny a w trakcie pyrkotania się całego wywaru dodać ziela angielskie i liście laurowe oraz opaloną na gazie cebulę, tak gotując aby wywar pyrkotał leciutko dodać kostkę rosołową ( można pominąć ) i gotować do pełnej miękkości mięsa
Jak już mięso na porcjach jest wystarczająco miękkie czas gotowania porcji do miękkości to niecała godzina, do gotującego się rosołu dodać przygotowany makaron ( ten jest najlepszy bo gotowy w 3 minuty w czasie gotowania się w rosole. Gdy makaron jest już miękki dodać pokrojoną drobniej świeżą natkę pietruszki oraz oryginalną kostkę magii, chwilę zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowany rosół pomimo że był gotowany tylko na porcji rosołowej u których dla większości ludzi nadaje się tylko jako jedzenie dla psów wyszedł fajny tłusty a do tego, dlatego że gotowany na bardzo wolnym ogniu jest klarowny i aromatyczny. Jeżeli ktoś lubi to przed podaniem można doprawić oryginalną magii w płynie i posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Tak więc proszę mnie nie oceniać bo można ugotować nawet z najtańszego mięsa wystarczy tylko chcieć i oczywiście umieć
Komentarze
Prześlij komentarz