Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Kto lubi zupy tak jak my ? dziś przedstawiam wam pyszną zupkę pieczarkową z dodatkiem ziemniaków oczywiście zabieloną śmietaną 18 % myślicie że się nie da i śmietana się zważy ? otóż nie jeśli tak myślicie to jesteście w ogromnym błędzie
składniki:
- 2 kości schabowe na zupę około 300 g,
- 1 duża marchew,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- 1 ćwiartka korzenia selera,
- 2 małe liście pora,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 8 - 10 średnich ziemniaków,
- 10 średniej wielkości pieczarki 430 g,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 0,5 pęczka natki pietruszki i kopru,
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
- 1 kostka rosołowa można pominąć,
- 2 łyżki masła
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać opłukane kości schabowe wieprzowe na zupę a także wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki i selera oraz drobniej pokroić liście pora wsypać także od razu przyprawę uniwersalną i dodać liście laurowe oraz ziela angielskie. Całość zagotować zdjąć powstałe szumowiny a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach, jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i również na wolnym ogniu gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie gdy wywar mięsny gotuje się na wolnym ogniu wraz z ziemniakami wtedy na patelnię dodać masło miękkie i dodać pokrojone w plastry oczyszczone pieczarki podsmażyć je do czasu puszczenia przez nie soku wsypując w czasie smażenia świeżo zmielony pieprz
Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie w wywarze wtedy wyjąć kości i dodać podsmażone wcześniej pieczarki z całą zawartością z patelni chwilę pogotować dodając kostkę rosołową oczywiście można ją pominąć jeśli ktoś nie lubi nie musi jej używać. Jak już zupa z dodanymi pieczarkami chwilę się gotuje dodać świeżą natkę pietruszki oraz koper pokrojone drobno lekko zagotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować śmietanę, przełożyć ją do salaterki wsypać cukier oraz dodać gorący wywar z zupy aby zahartować śmietanę rozmieszać wszystko dokładnie aby nie było grudek od śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się na bardzo wolnym ogniu zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że mało co zostało a dodam że obecnie gotuję dla dwóch osób ponieważ syn jest na kursach ze szkoły i zamieszkuje w internacie. Wiem z doświadczenia że większość ludzi zupę pieczarkową gotuje z makaronem my jednak wolimy z ziemniakami tak po prostu zostało to wyniesione z domu że zupy za zwyczaj jada się z ziemniakami nie mówię że wszystkie ale większość na pewno
Komentarze
Prześlij komentarz