Zupa ogórkowa z ryżem zabielana serkiem topionym i śmietaną
Kto lubi zupę ogórkową a zwłaszcza taką z czasów mojego dzieciństwa ? a mianowicie składa się ona z tego że jest z ziemniakami i dodatkiem ryżu a już zabielenie serkiem topionym to mój własny pomysł ponieważ mama zawsze zabielała śmietaną z zebraną śmietaną z mleka od krów
składniki:
- 2 sztuki kości schabowych na zupy,
- 30 g tłuszczu z kaczki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 mały korzeń pietruszki,
- 0,5 małego pora,
- 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 8 - 10 sztuk średnich ziemniaków,
- 2 łyżki ryżu,
- 1 słoik swojskich ogórków tartych,
- 1 serek topiony,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 pęczka natki pietruszki i kopru,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 ćwiartka korzenia selera
wykonanie:
Do garnka wlać 1 litr i 800 ml wody a następnie dodać opłukane kości schabowe typowe na zupy, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki oraz seler oraz cały umyty por a następnie dodać tłuszcz kaczy jeżeli ktoś nie ma takiej możliwości może dodać około pół łyżki smalcu kaczego i od razu wsypać przyprawę uniwersalną. Wszystko zagotować i zmniejszyć ogień gotować na wolnym do miękkości mięsa na kościach a w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny, jak już mięso jest dość miękkie wtedy wyciągnąć z wywaru kości i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ryż i również na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz wsypanego ryżu
Jak już w gotującym się wywarze mięsnym ziemniaki i ryż są wystarczająco miękkie wtedy przełożyć do nich cały słoik ogórków i dodać ziela angielskie oraz liście laurowe ( ja mam swoje ogórki które robiłam na zimę ze świeżych ogórków Tarte świeże ogórki ), z ogórkami chwile pogotować na wolnym ogniu doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną a następnie dodać pokrojoną drobniej natkę pietruszki i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając zupę
W trakcie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu do salaterki przełożyć serek topiony, dodać śmietanę, cukier oraz gorący wywar z zupy i całość za pomocą widelca a następnie łyżki rozprowadzić do momentu aż nie będzie grudek od serka topionego i śmietany
Przygotowaną wcześniej śmietanę z serkiem topionym zalać gotującą się na bardzo wolnym ogniu zupę i wtedy zwiększyć ogień a następnie za pomocą łyżki szybkim ruchem zamieszać aby śmietana z serkiem się nie zważyła, po tym czasie dodać pokrojony świeży koperek zamieszać i zdjąć z ognia odstawić na jakiś czas aby zupa przeszła smakiem i aromatem
Ugotowaną pyszną i aromatyczną zupę można zajadać z kromką chleba jeśli ktoś tak lubi. Jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie może używać śmietany to wtedy dodać ze dwa serki rozprowadzone z gorącym wywarem. Ta zupa to moje wspomnienia z dzieciństwa ja dla mnie i mojej rodziny ogórkowa z ryżem jest bardziej sycąca i smakuje o niebo lepiej niż sama ogórkowa z ziemniakami, kto jeszcze nie jadł w takim zestawieniu to serdecznie polecam nie zawiedziecie się. Uwielbiam kiedy w zupach jest dużo warzyw a zwłaszcza zielonego
Komentarze
Prześlij komentarz