Pomidorowa z pomidorów w puszce
Co jak co ale zupy to my możemy jeść codziennie, a jak jest u was ? dziś przygotowałam pyszną pomidorową z całych pomidorów z puszki myślałam że to będzie niewypał a tu niespodzianka zupa wyszła przepyszna i warta polecenia dla innych
składniki:
- 540 g ud z kurczaka,
- 1 średnia marchew,
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej ( u mnie Doprawka ),
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka oleju,
- 2 puszki pomidory całe 400 g każda Dawtona ,
- 1 łyżka z górką majeranku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 kubek śmietanki 30 % 200 g,
- 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki ( można pominąć )
wykonanie:
Do garnka wlać 1 litr i 700 ml wody dodać umyte uda kurczaka oraz marchew pokrojoną dowolnie i przyprawę uniwersalną, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem, zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa na udach, w trakcie gotowania dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. W czasie gdy wywar gotuje się na wolnym ogniu przygotować pomidory z puszki, na patelnię wlać olej i przełożyć z obu puszek pomidory wraz z zalewą i je podsmażyć a w trakcie podsmażania pomidory łyżką podzielić na mniejsze części nie miażdżyć ich całkowicie na miazgę tak podsmażać przez 5 minut
Jak już mamy podsmażone pomidory a mięso ud w wywarze jest wystarczająco miękkie wtedy przełożyć podsmażone pomidory do wywaru mięsnego wsypując od razu majeranek oraz łyżeczkę cukru dosłownie chwilę tak z 10 minut pogotować na wolnym ogniu, po wyznaczonym czasie wlać śmietankę trzydziestoprocentową szybko zamieszać lekko zagotować a następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia po zdjęciu zupy dodać szczyptę pieprzu naturalnego. Najlepiej jest gdy pomidorowa przed podaniem postoi przez chwilę wtedy nabiera wyrazistego smaku i koloru
Moją pomidorową podałam z makaronem ugotowanym osobno lecz można również podać ją z osobno ugotowanym ryżem, jeżeli ktoś z państwa woli pomidorową gotowana razem z ryżem wtedy ryż do miękkości w wywarze gotować przed wlaniem do całości podsmażonych pomidorów. Jak dla mnie jest to najsmaczniejsza królowa zup moja rodzina uwielbia zupy a już pomidorową w szczególności jednak najbardziej gotowaną właśnie z ryżem. Zupę można podać bez śmietany jeśli ktoś nie lubi i bez dodatku zieleniny ja po prostu nie wyobrażam sobie zup bez dodatku zielonego
Komentarze
Prześlij komentarz