Pierogi z ziemniakami i cebulką zapiekaną
Lubicie może pierogi ? mam dziś dla was moją nową wersję którą wymyśliłam szybciej niż pomyślałam 😁 moja wersja pierogów składa się z gotowanych ziemniaków i dodatkiem cebulki prażonej
składniki na farsz:
- 840 g ziemniaków przed obraniem 8 średniej wielkości sztuk,
- 5 łyżek cebulki prażonej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
ciasto na pierogi:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mocno ciepłej wody,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Na początek obrać ziemniaki i je dokładnie umyć a następnie wstawić w osolonej wodzie i ugotować do pełnej miękkości, jak już ziemniaki się ugotowały odlać z nich wodę i je osuszyć pozostawić do ostygnięcia. Gdy ziemniaki już ostygły mogą być również z dnia poprzedniego, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką o drobnych oczkach, do zmielonych ziemniaków dodać cebulkę prażoną oraz pieprz. Całość wymieszać za pomocą ręki do połączenia się całości w jedną całość, pozostawić do czasu aż przygotujemy ciasto na pierogi
Jak już farsz mamy przygotowany zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie mocno ciepła a nawet gorącą wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby mąka się nie sparzyła, po wymieszaniu dalej wyrabiać ręką lub mikserem z hakami do czasu aż wszystko połączy się w jedną całość. Po tym czasie wlać olej i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie cały dodany olej, wykonane ciasto odstawić na 5 minut pod ściereczka aby odpoczęło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne
Jak już ciasto odpoczęło wyznaczony czas, przełożyć go na stolnicę dość obficie wysypaną mąką rozwałkować całe na cienki placek a następnie szklanką wycinać kółka. Na każde z kółek nakładać po jednej dość solidnej łyżeczce farszu ziemniaczanego i sklejać poczynając od środka kółka, posklejane pierogi ułożyć na ściereczce a w międzyczasie wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania. Jak już woda się zagotuje wkładać po kilka sztuk pierogów, lekko zamieszać aby nie przystały do dna garnka, zagotować gdy pierogi wypłyną na wierzch wtedy zmniejszyć ogień i na wolnym gotować przez 5 minut, po tym czasie wyjmować pierogi na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody
Ugotowane pierogi podałam z podsmażonym boczkiem i jako surówkę sałata masłowa przygotowana na słodko - kwaśno ze śmietaną, tak wiem może sałata nie pasuje do takiego dania jak pierogi ale taką miałam ochotę że nie mogłam jej się oprzeć. Każdy może podawać takie pierogi z czym tylko ma ochotę, nie żałuję że takie wymyśliłam bo wyszły na prawdę bardzo smaczne a co najważniejsze są bardzo syte. Dodam że pierogi są wykonane dla dwóch osób jeżeli ktoś ma większa ilość domowników wystarczy zwiększyć ilość składników
Komentarze
Prześlij komentarz