Pierogi z płuckami
Jakie pierogi lubicie najbardziej ? ja praktycznie uwielbiam wszystkie jednak najbardziej ruskie jak również te z czasów mojego dzieciństwa czyli z ugotowanych płuc wieprzowych z dodatkiem usmażonej cebulki, wiem dla większości jest to niepojęte aby jeść takie coś ale my uwielbiamy a co najważniejsze nie wybrzydzamy
ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1 szklanka mocno ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka to pojemność 250 ml
farsz z płucek:
- 1 kg płuc wieprzowych,
- 3 duże cebule,
- 6 łyżek oleju,
- 1,5 łyżki soli
wykonanie:
Na sam początek a najlepiej dzień wcześniej do garnka wysokiego wlać 2 litry wody i wsypać sól a następnie dodać wymoczone płuca wieprzowe i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu do pełnej miękkości płuc ( garnek trzeba mieć dlatego wysoki ponieważ płuca w czasie gotowania rosną ). Ugotowane do pełnej miękkości płuca wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia, jak już płuca są wystudzone i są zimne zmielić je przez maszynkę o drobnym sitku i odstawić. Na patelnię wlać 6 łyżek oleju rozgrzać go i dodać pokrojoną w kostkę cebulę lekko ją posolić i wsypać pieprz naturalny świeżo mielony 0,5 łyżeczki, tak przygotowaną cebulę podsmażyć na lekko złoty kolor ostudzić i dodać do zmielonych płuc
Gdy farsz mamy już przygotowany wtedy wykonujemy ciasto na pierogi do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby mąka się nie sparzyła po wymieszaniu wyrobić dokładnie ręką lub mikserem do połączenia się składników następnie wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej wyrobione ciasto odstawić pod ściereczką aby odpoczęło na około 5 minut, ciasto powinno być miękkie i elastyczne
Wyrobione ciasto położyć na stolnicę wysypaną mąką i go rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka jak już mamy wycięte kółka z całego ciasta bierzemy jedno rozciągamy go a następnie nakładamy solidną łyżeczkę farszu z płuc i sklejamy dowolnie ( ja zrobiłam dwie wersje jedna nowa mojego pomysłu druga tradycyjna ), posklejane pierogi ułożyć na ściereczce a w międzyczasie wstawić na ogień garnek z wodą oczywiście ją soląc i doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się wody wkładać po kilka sztuk pierogów i ich ugotować jak wypłyną na wierzch wtedy zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować przez 3 - 5 minut. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, filmik jak lepić pierogi nowy sposób znajduje się na moim kanale na YouTube mój kanał Yutube
Pierogi wykonane własnoręcznie prze ze mnie w dwóch odsłonach podałam bez okrasy a drugie ze skwarkami usmażonymi z surowego boczku oraz jako dodatek plastry pomidora malinowego z solą i pieprzem naturalnym świeżo zmielonym, Takie pierogi można również okrasić samą cebulką lub zrobić na przykład sos mięsny my osobiście wolimy okraszone tylko skwarkami lub cebulką. Te właśnie pierogi to najlepsze wspomnienia z mego dzieciństwa i jeżeli ktoś lubi płuca to tak prawdę mówiąc jest to najtańsze jedzenie a i bardzo ale to bardzo smaczne, jeżeli zostanie farsz można go zawinąć w naleśniki już tak robiłam są rewelacyjne Naleśniki zasmażane z płuckami wieprzowymi
Komentarze
Prześlij komentarz