Reklama

Wyszukaj przepis

Mielone wieprzowo - wołowe

Kto lubi kotlety mielone ? dziś kolejne mielone które wymyśliłam sama a mianowicie dodałam do mielonego wieprzowego mięso tatara wołowego 😂😂 nie miałam ochoty na tatara a termin jutro się kończy w planach były kotlety więc tak powstały mielone wieprzowo - wołowe

składniki:

  • 640 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
  • 250 g tatar wołowy,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 6 łyżek bułki tartej

dodatkowo:

  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Do miski przełożyć całe mięso mielone wieprzowe, przygotowany tatar wołowy, dwa całe jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą a na koniec wlać pół szklanki wody gazowanej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników, po tym czasie ręką uderzając w masę mięsną wymasować ją, odstawić na pół godziny aby razem się ze sobą przegryzło


Gdy masa mięsna odstała swój czas kolejny raz ją wyrobić a w międzyczasie na patelnię wlać oleju tyle aby tylko zakryło dno patelni i go rozgrzać, następnie nabierać niewielką ilość masy mięsnej do dłoni i formować z niej dowolnej wielkości kotlety. Układać na rozgrzanym oleju i na dużym palniku na średnim ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor


W czasie gdy pierwsza partia kotletów się smaży na średnim ogniu, do garnka wlać pół szklanki wody gazowanej i wsypać przyprawę uniwersalną lekko zagotować a następnie ułożyć usmażone kotlety i wlać 3 łyżki oleju ze smażących się kotletów. Garnek z kotletami nakryć pokrywką i dusić przez pięć minut na wolnym ogniu co jakiś czas przekręcając kotlety podrzucając garnkiem aby te z dołu znalazły się na górze i na odwrót 

Podduszone kotlety podałam z ziemniakami polanymi sosikiem z kotletów duszących się oraz surówką z buraczków które robiłam na zimę Buraczki tarte na zimę.  A podałam je z cebulką wymieszaną z buraczkami i olejem. Kotlety po mimo że z wołowiną a mianowicie z tatarem wyszły bardzo smaczne i soczyste choć lekko zbite co ładnie się trzymają i nie rozpadają się, jeżeli zostanie wam kotletów można je wykorzystać na kolację do kanapek i nic się nie zmarnuje mi z podanych składników wyszło 12 sztuk kotletów dość sporych

Komentarze

Popularne posty