Kulki ziemniaczane z serem mozzarella
Co powiecie na pyszne kulki ziemniaczane przygotowane ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub z dnia poprzedniego ? jeżeli zostają wam ziemniaki z obiadu mam dla was świetną propozycję na wykorzystanie ich jako przekąska a nawet jako danie obiadowe
składniki:
- 1kg i 300 g ziemniaków,
- 1 opakowanie sera mozzarella 150 g,
- 2 jajka rozmiar M,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego świeżo zmielonego,
- 1 łyżeczka z górką papryki słodkiej w proszku,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 0,5 - 1 litr oleju,
- 6 łyżek bułki tartej
wykonanie:
Ziemniaki z dnia poprzedniego lub świeżo obrane i ugotowane w osolonej wodzie a następnie przestudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( najlepiej gdy ziemniaki są sypkie a nie wodniste ), do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka, wsypać obie mąki, dodać pieprz naturalny oraz paprykę słodką mieloną a także ser mozzarella gotowy kupiony który jest krojony w drobną kostkę i natkę pietruszki pokrojona drobno. Całość wyrabiać za pomocą rąk do połączenia się ze sobą wszystkich składników i do czasu aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, ciasto podobne jest konsystencją do klusek śląskich
Gdy już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane do garnka wlewamy 0,5 litra oleju lub 1 litr w zależności od wielkości garnka i go rozgrzewamy na wolnym ogniu lub na gazie małego palnika ustawionego na połowę ( jeśli nie mamy termometru wystarczy w czasie rozgrzewania oleju wpuścić kroplę zimnej wody, jeżeli olej zacznie skwierczeć to znaczy że jest już rozgrzany ). Jak już mamy rozgrzany olej wtedy do ręki odrywamy mały kawałek ciasta ziemniaczanego i w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, ciasto bardzo ładnie się formuje nie klei się do rąk
Uformowane kulki ziemniaczane obtoczyć w przygotowanej bułce tartej i ułożyć na talerzu lub ściereczce, gotowe kuleczki ziemniaczane wkładać na rozgrzany olej ( ja wkładałam po 10 sztuk ) po chwili zamieszać łyżką cedzakową aby kulki nie przystały do dna garnka i smażyć na wolnym ogniu do czasu aż wypłyną na wierzch i będą ładnie zarumienione na złoty kolor można co jakiś czas je zamieszać. Upieczone kulki przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, powiem szczerze że oleju dużo takie kulki nie wchłaniają
Takie kulki ziemniaczane to świetny dodatek jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi a także mogą być jako danie obiadowe wystarczy do nich przygotować plaster mięsa w sosie i surówkę dowolną. Moje podałam ze swojskim keczupem który robiłam w słoiki keczup z cukinii . Z podanych składników wyszło mi 40 sztuk kulek ziemniaczanych smażonych w głębokim oleju, są pyszne a za sprawą dodanego sera mozzarella smakują jak kluski śląskie smażone w tłuszczu takie mam skojarzenie 😂😂😂. Jeżeli podoba się państwu takie danie to zachęcam do jego przygotowania
Komentarze
Prześlij komentarz