Kawałki łopatki duszone z sosem
Przedstawiam obiad Niedzielny lecz wstawiony dziś aby nie było za dużo przepisów jednego dnia 😂😂 nie chce państwa zanudzać ale co robię danego dnia staram się wstawić aby inni mogli korzystać z przepisów przede wszystkim sprawdzonych które wykonuje sama
składniki:
- 930 g łopatki wieprzowej bez kości,
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 1 łyżka oleju,
- 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 4,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
surówka z ogórka kiszonego:
- 1 średnia cebula,
- 1 większa szczypta soli drobnej,
- 3 małe ogórki kiszone,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
wykonanie:
Przygotowaną zakupioną łopatkę pokroić na potrzebne nam kawałki a następnie wsypać przyprawę do mięsa i wlać olej, przyprawę z olejem dokładnie wmasować w każdy kawałek plastra łopatki i odstawić na chwilę czyli jakieś 5 minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy
Gdy już kawałki łopatki w przyprawie odstały wyznaczony czas wtedy rozgrzać patelnię i na rozgrzaną ułożyć mięso podsmażając go z obu stron na ładny rumiany kolor. Po obsmażeniu do mięsa wlać 2 szklanki wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę i na małym ogniu dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso do czasu aż wyparuje prawie cała dodana woda
Jak już wyparowała woda w czasie duszenia dolać kolejne dwie szklanki wody i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu kolejnego wyparowania wody i do momentu miękkości mięsa zajmuje to dobre 3 godziny. Jak już mięso jest miękkie a wyparowanej wody jest mała ilość wtedy do wlać pół szklanki wody dodać łyżkę płaską mąki ziemniaczanej i mieszając doprowadzić do tego aby sos zgęstniał na sam koniec lekko doprawić przyprawą uniwersalną
W międzyczasie gdy jeszcze mięso się dusi pod jego sam koniec przygotować surówkę, do salaterki dodać cebulę pokrojoną w kostkę soląc ją i za pomocą dłoni uciskać aby cebula puściła soki, następnie dodać ogórki pokrojone w kostkę oraz pieprz i olej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko razem przeszło smakiem aby się przegryzło
Przygotowane duszone z sosem kawałki łopatki podałam z ziemniakami z boku sos aby państwo zobaczyli jego konsystencję oraz przygotowana surówką z kiszonego ogórka z cebulą w oleju. Takie mięso można podać z ulubioną kaszą pęczak, jęczmienną a nawet gryczaną ale to już zależy od gustu i smaku, surówka też może być dowolna ja po prostu dałam moją propozycję a decyzja należy do państwa
Komentarze
Prześlij komentarz