Danie jednogarnkowe
Co powiecie na szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe ? a żeby było jeszcze prościej danie jest przygotowane z tego co miałam w lodówce. Takie danie świetnie smakuje a co najważniejsze nic się nie zmarnuje no i szybko się przygotowuje
składniki:
- 200 g dowolnej firmy makaronu świderki,
- 100 g makaronu świderki kukurydziany,
- 1 średnia cebula,
- 500 g kiełbasy białej z szynki,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g warzyw mieszanki europejskiej,
- 10 plastrów sera żółtego,
- 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
wykonanie:
Na początek do garnka wlać wodę soląc ją zagotować wsypać oba makarony i ugotować do pełnej miękkości, w czasie gdy makaron gotuje się na wolnym ogniu do patelni wlać dwie łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją na rumiany lekki kolor następnie dodać białą kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki dowolnej grubości i również podsmażyć na wolnym ogniu. Po podsmażeniu cebuli z kiełbasą dodać mrożone warzywa mieszanki europejskiej ( w większości marchew ) i razem podsmażyć do miękkości dodanej mieszanki marchwi
Jak już makaron jest ugotowany na miękko wtedy przelać go na durszlak i lekko zahartować zimną wodą odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć go do garnka w którym był gotowany, dodać do makaronu usmażoną cebule z kiełbasą i warzywami wymieszać razem dokładnie a po chwili dodać umytą i pokrojoną drobniej natkę pietruszki również wymieszać. Do wymieszanego makaronu z dodatkami dodać ser w plastrach pokrojony w kostkę, postawić całość na małym ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia sera ( do takiego dania można użyć pieczarek czy kto na co będzie miał ochotę a zamiast sera żółtego w kostkę można dodać tarkowany )
Takie oto danie to najprostsze w przygotowaniu jedzenie które może zrobić nawet dziecko. Jeżeli ktoś nie lubi białej kiełbasy można użyć dowolnej ulubionej na przykład zwyczajnej lub dowolnej grubej pokrojonej w kostkę. U nas w domu nic się nie marnuje bo zawsze jakieś danie wykombinuję a co najważniejsze wszystkim super smakuje
Komentarze
Prześlij komentarz