Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Dziś sobota każdy o tym wie nie ma co ukrywać, a zatem co króluje u was w czasie pory obiadowej na stole ? ja dziś przygotowałam pyszne ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem kapusty słodkiej młodej lubicie ? a może tak jeszcze nie jedliście dlatego zachęcam do zapoznania się z przepisem
składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka 750 g,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 2 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 0,5 główki małej kapusty młodej 230 g,
- 1 mała marchew,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
surówka:
- 1 mała marchew,
- 0,5 główki małej kapusty młodej,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 2 - 3 łyżki śmietany 12 %,
- 1 większa szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego
wykonanie:
Na początek przygotować ćwiartki kurczaka, pokroić je na części opłukać i osuszyć w ręczniku papierowym, następnie wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej i całość dokładnie wmasować w mięso kurczaka, odstawić przygotowane na 15 minut aby mięso przeszło przyprawą
Gdy już ćwiartki kurczaka odstały wyznaczony czas w przyprawie wtedy ułożyć je na dużej patelni, skórą ku patelni i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Do już ładnie obsmażonych ćwiartek wlać 2 szklanki przegotowanej letniej wody, dodać ziela oraz liście laurowe całość zagotować następnie zmniejszyć ogień pod patelnią i na wolnym dusić pod przykryciem dodając po wyparowaniu szklanki wody marchew startą na drobnej tarce jarzynowej. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania prawie całej wody będzie widoczne tak jakby robi się sos
Jak już w czasie duszenia ładnie odparowała dodana woda a mięso od powstałego sosu uzyskało ładny kolor i jest miękkie wtedy doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną a następnie dodać poszatkowaną drobno kapustę młodą słodką i także pod przykryciem poddusić ją do czasu jej miękkości tak aby nie zrobiła się z kapusty papka
Przygotowane ćwiartki zdjąć z ognia a w czasie gdy ziemniaki już dochodzą przygotować pyszną surówkę z młodej kapusty a mianowicie tak : do salaterki przełożyć startą na drobnej tarce jarzynowej marchew oraz dodać poszatkowaną dość drobno kapustę młodą, posolić i za pomocą ręki ugniatać do momentu aż marchew z kapustą puszczą soki. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony pieprz i wszystko wymieszać do połączenia się w jedna całość
Gdy już mamy wszystko przygotowane nakładamy na talerz i smacznie zajadamy, ja podałam z ziemniakami całymi lekko okraszonymi sosem z mięsa z kapustą oraz posypane świeżym koprem a ćwiartkę z kurczaka podałam na kapuście w której były duszone no i oczywiście smaczna surówka z młodej kapusty której nie mogło zabraknąć. Każdy może podać z czym ma tylko ochotę bo najważniejszą rolę odgrywają tu ćwiartki duszone z dodatkiem kapusty młodej, do popicia jako dodatek może być zimne mleko lub maślanka a nawet kefir także wszystkim życzę smacznych obiadków
Komentarze
Prześlij komentarz