Ciasto z mlekiem w proszku
Właśnie mamy długi weekend majowy z tej okazji upiekłam pyszne ciasto z dodatkiem mleka w proszku jeżeli zechcecie to skorzystacie z przepisu, jest banalnie prosty a i samo ciasto bardzo szybko się wykonuje. Zostało mi mleko w proszku z sernika który piekłam na święta więc go przeznaczyłam na dzisiejsze ciasto
składniki:
- 4 jajka rozmiar M,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 0,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,
- 2 łyżeczki z górką kakao,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier i szczyptę soli, całość ubijać mikserem na najwyższych obrotach tak aby masa jajeczna była jednolita i puszysta. Do przygotowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, mleko w proszku oraz proszek do pieczenia następnie wlać olej, wodę oraz dodać ulubiony aromat ( ja dałam migdałowy ponieważ go uwielbiam ). Jak już wszystko mamy dodane wtedy zmiksować na jednolitą masę do połączenia się dodanych składników ze sobą, miksować około 5 minut
Przygotowane ciasto a mianowicie jego większość przelać do blaszki - keksowej 40 / 12 wyłożonej papierem do pieczenia ( ciasto ma konsystencję gęstej śmietany ) a do mniejszej części dodać kakao oraz łyżkę wody i wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z kakao. Mniejszą część ciasta wyłożyć łyżkami na ciasto jasne w sumie robiąc takie kółka lub dowolnie jak kto woli. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka a 25 minut przed końcem pieczenia przestawić temperaturę na 180 stopni zaś 10 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto folią aluminiową aby się nie spaliło choć moje i tak się trochę zjarało 😂😂
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnia i pozostawić do ostygnięcia, gdy już ostygnie oddzielić je od papieru do pieczenia a następnie udekorować kupnym lukrem lub jeśli ktoś woli czekoladą czarną lub białą decyzja już należy do państwa, odczekać czas aby lukier stężał a zajmuje to naprawdę chwilkę
Ciasto jest takie lekko babkowate nie jest mocno wilgotne lecz takie w sam raz w sumie takie jak mój mąż lubi, takie ciasto świetnie nada się na weekend długi majowy ale i nie tylko idealnie smakuje z filiżanką - szklanką świeżo zaparzonej kawy lecz można do niego użyć zimne mleko lub gorące kakao a jeśli ktoś woli to można ciasto już pokrojone posmarować ulubionym dżemem czy marmoladą. Ciasto jest z mojego przepisu na babkę Pyszna babka Wielkanocna z tym że dodałam mleko w proszku i nie żałuję ponieważ smak jest obłędny
Dokładnie tak i nic złego na ten temat nie napisałam, podałam tylko przepis 😉
OdpowiedzUsuń