Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto maślankowe z jabłkami i kruszonką

Jak niedziela to prawie obowiązkowo do kawy ciasto,  i tu mam dla was niespodziankę ponieważ ciasto nie wymaga za dużo pracy jest bardzo proste w wykonaniu i co najfajniejsze wychodzi za pierwszym razem po za tym jest mega smaczne i mocno wilgotne

składniki:

  • 2 szklanki maślanki,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 2 duże jabłka 550 g,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml,
  • 0,5 laski cynamonu

kruszonka: 

  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 z górką łyżek mąki

wykonanie:

Do miski wbić całe jajka ( powinny być o temperaturze pokojowej ) następnie podgrzaną maślankę nie może być gorąca tylko lekko podgrzana i całość wymieszać za pomocą różdżki kuchennej. Jak już jajka z maślanką mamy dokładnie wymieszane wtedy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier oraz wlać olej i aromat dowolny ( u mnie obowiązkowo migdałowy ) również wszystko wymieszać za pomocą różdżki kuchennej nie długo tylko do połączenia się dodanych składników. Gdy już mamy wymieszane ciasto wtedy przygotować jabłka czyli obrać je wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić w grubszą kostkę a kolejny krok to przygotowanie kruszonki, wszystko z opisu przełożyć do miski i wymieszać za pomocą łyżki do czasu aż powstanie kruszonka

Gdy wszystko mamy już przygotowane wtedy do blaszki 37 na 25 wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką przełożyć całe ciasto ( ciasto ma konsystencję gęstej śmietany ), na wyłożone ciasto które samo się wyrównuje wyłożyć przygotowane jabłka a na jabłka zetrzeć na tarce do ziemniaków mniejsze pół laski cynamonu ( można pominąć jeżeli ktoś nie lubi ). Na tak przygotowane składniki wyłożyć przygotowaną kruszonkę

Przygotowane ciasto odstawić a w międzyczasie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni wstawić przygotowane ciasto i piec je przez 70 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka ponieważ nie wszystkie piekarniki są jednakowe. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i od razu na jeszcze ciepłe posypać cukier puder i pozostawić je do ostygnięcia, w trakcie stygnięcia ciasto oddzielić od boków blaszki 

Gotowe ciasto do niedzielnej kawki wyszło wyśmienite raz że udało się za pierwszym razem ( bo przyznam się że to mój nowy wymysł ) a dwa jest mocno wilgotne takie jakie lubię w smaku przypominające babkę gotowaną a za sprawą kwaskowych jabłek smak nieziemski po za tym kruszonka jest mocno chrupiąca z czego zachwycony jest mój mąż. Przepis serdecznie polecam można ciasto przygotować w mniejszej blaszce wtedy będzie wyższe


Komentarze

Popularne posty