Barszcz szczawiowy z jajkiem sadzonym
Podam państwu dziś bardzo szybki sposób na barszcz szczawiowy bez mięsa gotowy jest rapem w trzydzieści minut tak że mamy szybki obiad w parę minut i o wiele smaczniejszy niż z dodatkiem mięsa bo tak szczerze mówiąc ani szczawiowej ani barszczu nie lubię z dodatkiem mięsa zawsze mój dziadek w ten sposób gotował
składniki:
- 4 jajka rozmiar M,
- 5 łyżek śmietany 18 % o,5 dużego kubka,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1 słoik od dżemu szczawiu swojskiego,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżeczki cukru
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać suszoną włoszczyznę wlać olej oraz wsypać przyprawę uniwersalną, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do miękkości suszonej włoszczyzny. W międzyczasie gdy wywar się gotuje przygotować jajka ze śmietaną a mianowicie całe jajka wbić do miski i dodać śmietanę całość rozmieszać za pomocą różdżki kuchennej lub rozbełtać widelcem, po tym czasie wsypać cukier i dodać kilka łyżek gorącego wywaru aby całość zahartować i również wszystko wymieszać aby całość się połączyła
Gdy już suszona włoszczyzna jest wystarczająco miękka dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i wtedy dodać cały słoik szczawiu najlepiej swojskiego ale jeżeli ktoś nie ma można użyć kupnego chwilkę pogotować na wolnym ogniu można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną i dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu naturalnego. Po gotowaniu się przez około 10 minut na wolnym ogniu wlać przygotowane jajka ze śmietaną i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana z jajkami się nie zważyła lekko zagotować i zdjąć z ognia, jeżeli komuś będzie barszcz za mało kwaśny można dodać według swego smaku kwasku cytrynowego
Ugotowany gotowy barszcz podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno ze skwarkami usmażonymi z boczku wieprzowego oraz usmażonym osobno jajkiem sadzonym. Jeżeli ktoś chciałby zamiast barszczu ugotować zupę wtedy przed dodaniem szczawiu najpierw w wywarze należy ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i dopiero wtedy gdy będą miękkie dodać szczaw. Można podawać w różnych wersjach kto jak lubi ja podaje państwu moją wersję podania ale decyzja należy do was. Ja szczaw co roku robię swój z działki lub leśny Szczaw ogrodowy
Komentarze
Prześlij komentarz