Wieprzowy boczek i pachwina pieczone
Obchodzimy dziś pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych, my już po śniadaniu i właśnie dlatego postanowiłam usiąść do komputera i napisać wam przepis na pyszny boczek i pachwinę wieprzową pieczoną w piekarniku a za marynowaną w sosie sojowym i dużej ilości majeranku
składniki:
- 1, 100 kg boczku wieprzowego surowego ze skórą,
- 800 g pachwiny wieprzowej surowej ze skórą,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,
- 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 3 łyżki majeranku,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju,
- 400 ml wody
wykonanie:
Surowy boczek z pachwiną razem ze skóra przełożyć do dużej miski, następnie wsypać wszystkie podane składniki wlać sos sojowy oraz olej i wszystko dokładnie wmasować w mięso aby przyprawy były rozprowadzone po całym surowym mięsie. Tak zamarynowany boczek oraz pachwinę nakryć folią aluminiową i pozostawić w lodówce na całą noc
Tuż przed pieczeniem mięs wyjąć je z lodówki i przełożyć wraz z całą zawartością z miski na blaszkę, Przygotowane mięso wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę i 45 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, mięso co jakiś czas obracać a w trakcie pieczenia podlewać je przegotowaną letnią wodą ( wtedy mięsa nie będą suche ). Upieczone oba rodzaje mięs wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po całkowitym ostygnięciu przełożyć na talerz i wstawić do lodówki aby zastygło
Gotowy boczek wraz z pachwiną bardzo ładnie się kroją i nadają się nie tylko na Wielkanoc ale również jako dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację. Jeżeli w taki sposób jeszcze nie piekliście mięs to bardzo serdecznie polecam, mięso jest soczyste i pięknie pachnące przyprawami
Komentarze
Prześlij komentarz