Udka drobiowe bez kości i skóry, duszone z cebulką
Witam was serdecznie co dziś porabiacie w ten piękny słoneczny dzień ? Ja niestety jestem na antybiotyku ale nie omieszkałam aby przygotować pyszny obiadek dla mojej rodzinki a jak u was jesteście przed obiadem czy już może po ?
składniki:
- 500 g udek kurczaka bez skóry i kości,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 300 ml przegotowanej letniej wody ( nie gorącej ! ),
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 3 średniej wielkości cebule ( może być ze szczypiorem )
wykonanie:
Z opakowania wyjąć udka opłukać je dokładnie w zimnej wodzie a następnie wsypać przygotowaną przyprawę i wlać olej, całość wymieszać aby przyprawa wchłonęła w każdy zakamarek mięsa odstawić na 5 minut aby mięso przeszło zapachem dodanej przyprawy
Gdy mięso w przyprawie i oleju odstało wyznaczony czas wtedy rozgrzać lekko patelnię ułożyć porcje udek i smażyć na dużym ogniu z obu stron na ładny złoty kolor. Jak już udka są ładnie podsmażone wlać 300 ml wody i wsypać suszoną włoszczyznę, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso do czasu wyparowania większej połowy dodanej wody i oczywiście do miękkości mięsa
W czasie gdy mięso się dusi przygotować cebulę, oczyścić ją z łupinek i pokroić w pół piórka czyli cebulę przekroić na połowę i wtedy pokroić. Jak mięso jest już idealnie miękkie i woda na tyle wyparowała że zrobił się sos ( widoczne na zdjęciu ) wtedy dodać pokrojoną cebulę i nadal dusić na bardzo wolnym ogniu także obracając mięso do czasu aż cebulka będzie miękka, pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę aby sok z cebuli wyparował. Po tym czasie zdjąć z ognia
Tak przygotowane mięso z ud drobiowych podałam z ziemniakami polanymi odrobiną sosu z mięsa oraz świeżym koperkiem a jako dodatek do obiadu podałam swojej własnej roboty grzybki moje ukochane opieńki marynowane Grzyby opieńki w occie. Mięsko wyszło tak cudownie miękkie aż rozpływało się w ustach i nie zapominajmy, że uda są źródłem kolagen i witamin z grupy B
Komentarze
Prześlij komentarz