Udka bez kości w sosie z marynowanymi grzybkami
Nie macie pomysłu na dobry i w miarę szybki obiad ? mam dziś dla was taką propozycję oczywiście mojego pomysłu a mianowicie udka drobiowe bez kości w sosie przygotowanym z mąki ziemniaczanej i dodatkiem grzybów marynowanych które robiłam na zimę Grzyby opieńki
składniki:
- 4 udka drobiowe,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 1 łyżka oleju,
- 5 łyżek marynowanych grzybów - 1 mały słoiczek,
- 1 szklanka 250 ml przegotowanej zimnej wody,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
wykonanie:
Na początek przygotować udka drobiowe, dokładnie je umyć i wymoczyć w zimnej wodzie następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Jak już udka ociekły wtedy wyciąć kość ( jest to bardzo łatwe ), same mięso z udek wraz ze skórą ( jeśli ktoś nie lubi skóry można pominąć ) przełożyć do miski i obsypać przyprawą oraz dodać olej całość wymieszać za pomocą rąk aby przyprawa dostała się do wszystkich części mięsa, tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawę
Gdy mięso drobiowe w przyprawach odstało swój czas wtedy na rozgrzaną patelnię ułożyć je skórą ku patelni i na średnim ogniu obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. W międzyczasie gdy udka się smażą przygotować grzyby marynowane przełożyć je na durszlak i wodą gorącą z kranu płukać tak długo aż nie będzie za bardzo czuć octu, tak przygotowane grzyby dodać do usmażonego mięsa, wlać szklankę wody i dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy, dusić na małym ogniu pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa
Jak już udka drobiowe bez kości są wystarczająco miękkie odkryć pokrywkę aby wyparowało połowa dodanej wody, gdy już wyparuje potrzebna nam ilość na sos wtedy dodać natkę pietruszki pokrojona drobno świeżą lub mrożoną wymieszać i jeszcze przez chwilę pogotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości natki pietruszki, jak jest już miękka do szklanki wlać 50 ml wody i dodać pół łyżki mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać i wlać do gotowego mięsa zagotować do powstania sosu i zdjąć z ognia
W czasie gdy mamy przygotowane już mięso w sosie a ziemniaki się ugotowały można zrobić sobie puree ziemniaczane o ile ktoś lubi ja na przykład uwielbiam mąż niekoniecznie, do ilości ziemniaków jaką miałam czyli z około 8 średnich ziemniaków dodać 2 łyżki śmietany 18 % oraz łyżkę masła i wszystko dokładnie ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak długo aż ziemniaki wchłoną całą śmietanę i masło wtedy puree będzie lśniące i kremowe
Tak przygotowany smaczny i pachnący obiadek czyli mięso w sosie z grzybami marynowanymi podałam z przygotowanym puree oraz jako dodatek ser mozzarella na przemian z pomidorem położonym a że nie znoszę bazylii to jako zielony dodatek położyłam kawałki sałaty lodowej. Taki obiad można podać według swego uznania ja nikomu nic nie narzucam. Mięso jest przygotowane dla trzyosobowej rodziny
Komentarze
Prześlij komentarz