Szybka zupa barszcz biały na maślance
Jak wam mija kolejny dzień świąt Wielkanocnych ? u nas spokojnie niestety córka zaraz odjeżdża do siebie i znowu zostaniemy tylko z synem, no cóż nie ważne najważniejsze dla mnie jest to że święta wyszły wspaniałe w gronie rodzinnym. Z tej okazji że święta jeszcze trwają córka zachciała barszczu po mojemu więc jej przygotowałam
składniki:
- 6 sztuk białej kiełbasy surowej,
- 6 - 8 ziemniaków,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
- 2 szklanki maślanki,
- 3 z górką łyżki śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 2 spore łyżki majeranku,
- 50 g tłuszczu z gęsi lub 0,5 łyżki smalcu gęsiego ( można pominąć )
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody i dodać suszoną włoszczyznę, włożyć białą kiełbasę aby powstał wywar następnie wyjąć ją z garnka i odłożyć na bok gdy włoszczyzna jest już na pół miękka wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( również można pominąć i ugotować sam barszcz ), gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków a w trakcie gotowania doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Jak już ziemniaki są miękkie wtedy dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz wsypać majeranek, chwilę pogotować na wolnym ogniu a w międzyczasie maślankę wymieszać ze śmietaną i gorącym wywarem z gotującej się zupy dosypując łyżeczkę cukru. Do zupy wlać przygotowany rozczyn z maślanki i lekko zagotować. Na sam koniec dodać tłuszcz gęsi i włożyć kiełbasę białą z której wcześniej robiliśmy wywar, jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśną tak jak ja wystarczy dodać kwasku cytrynowego
To najsmaczniejszy barszcz biały jaki jadłam a co najważniejsze przygotowuje się go w pół godzinki, do mojego barszczu dodałam obrane ze skorupek malowane na święta kolorowe jajka, jeżeli lubicie barszcz biały to mocno polecam ugotowanie go na maślance jest wręcz przepyszny
Komentarze
Prześlij komentarz