Kotleciki z wątróbki drobiowej
Dzień dobry państwu ja dziś dla was z moją propozycją obiadową oczywiście dla wytrwałych, co mam na myśli ? otóż to iż przy robieniu takich kotlecików trzeba być spokojnym 😂😂 a tylko dlatego że potrafią się rozpadać lecz gdy nie ma nerwów wtedy ładnie się smażą 😁. Lubicie wątróbkę czy jej nienawidzicie ? a jedliście może już takie kotleciki ?
składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej,
- 3 jajka rozmiar M,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
- 5 łyżek bułki tartej drobnej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 mniejsze cebule,
- olej do smażenia
surówka z kapusty słodkiej:
- 0,5 główki małej kapusty słodkiej,
- 1 mała marchew,
- 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
- 1 szczypta pieprzu naturalnego,
- 3 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
wykonanie:
Na początek przygotować wątróbkę dokładnie wymoczyć ją w zimnej wodzie najlepiej w kilku wodach, opłukaną przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody, następny krok to oczyszczenie z wątroby tłuszczyku oraz błon. Jak już mamy przygotowaną wątróbkę wtedy pokroić ją na mniejszą kostkę i przełożyć do miski
Do przygotowanej pokrojonej w kostkę wątróbki wbić całe jajka, dodać sól i pieprz a następnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz wsypać bułkę tartą i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, tak przygotowaną wątróbkę pozostawić na chwilę aby dodana bułka lekko napęczniała
Teraz potrzebujemy spokoju, spokoju i jeszcze raz spokoju 😂😂😂, na patelnię wlać większą ilość oleju i go rozgrzać następnie na łyżkę nabierać porcję przygotowanej wątróbki i układamy na rozgrzanym oleju ( dla początkujących polecam robić malutkie kotleciki ja już mam wprawę bo kiedyś już robiłam takie kotlety Kotlety z wątróbki drobiowej ). Kotlety smażymy na średnim ogniu dużego gazu z obu stron na ładny rumiany kolor. Usmażone układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Gdy mamy już po smażone wszystkie kotlety ( a wychodzi ich dość sporo ) i wstawione mamy już ziemniaki wtedy zabieramy się za przygotowanie surówki z kapusty słodkiej czyli tak : marchew obrać, umyć a następnie zetrzeć ją na tarce jarzynowej drobnej kolejny krok to poszatkowanie dość drobno kapusty słodkiej, jak to już mamy przygotowane wtedy solimy i za pomocą ręki ugniatamy aby kapusta zmiękła, po tym czasie dodać szczyptę pieprzu, wymieszać na koniec dodać śmietanę i wymieszać do połączenia się kapusty ze śmietaną
Jak ziemniaki są już gotowe do obiadu wtedy podajemy do nich usmażone kotleciki z wątróbki drobiowej oraz przygotowaną smaczną surówkę ze słodkiej kapusty, do popicia możemy użyć zimnego mleka lub maślanki. Takie kotleciki to szybkie danie obiadowe a co najfajniejsze to to że szybkie w przygotowaniu no i zawsze to coś innego niż tradycyjna smażona wątróbka, zgadzacie się ze mną jeśli tak to życzę wszystkim przygotowującym taki obiad SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz