Karkówka w sosie szczawiowym
Jak wam mija niedzielne popołudnie ? mam dziś dla was fajną propozycję obiadową a mianowicie plastry karkówki duszone i przygotowane w sosie szczawiowym, jedliście może kiedyś takie połączenie ? jeżeli nie to serdecznie zapraszam po przepis
składniki:
- 500 g karkówki,
- 1 łyżka przyprawy do karkówki,
- 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
- 4 łyżki oleju,
- 200 ml wody,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka szczawiu,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- 0,5 łyżeczki cukru
wykonanie:
Na początek przygotować karkówkę a mianowicie pokroić ją w plastry po 1,5 centymetra wychodzi 5 plastrów, na przygotowane plastry mięsa wsypać przyprawy oraz wlać 2 łyżki oleju wszystkie przyprawy z olejem dokładnie wmasować w mięso aby całe pokryło się przyprawami. Tak przygotowane mięso nakryć folią aluminiową i pozostawić na noc w lodówce
W dzień przygotowania obiadu wyjąć mięso z lodówki a następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju i go rozgrzać, na rozgrzany olej poukładać plastry karkówki w przyprawach i obsmażyć je z obu stron na mocno rumiany kolor, do podsmażonej karkówki wlać przegotowaną zimną wodę, wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe i tak dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa oraz wyparowania połowy dodanej wody
W czasie gdy mięso karkówki się dusi przygotować składniki na sos, do salaterki dodać łyżkę szczawiu użyłam swojego który robiłam na zimę Szczaw ogrodowy, śmietanę, cukier oraz gorący wywar z mięsa i całość dokładnie rozmieszać za pomocą łyżki aby nie było grudek śmietany. Tak przygotowanym sosem zalać mięso karkówki ( jest gęstawy ) i szybkim ruchem łyżki wymieszać aby sos się nie zważył, lekko zagotować i zdjąć z ogniaTak przygotowane mięso z karkówki w przyprawach w sosie szczawiowym podałam z ziemniakami oraz moimi ukochanymi grzybkami które robiłam również na zimę opieńki Opieńki w occie . Taki obiad można podać kto z czym ma ochotę, połączenie karkówki ze szczawiem to fajne i smaczne rozwiązanie jeżeli jeszcze tak nie jedliście to serdecznie polecam smak jak to mówią niebo w gębie. Jeżeli ktoś woli mięso z karkówki rozpadające się wtedy trzeba dodać więcej wody i po prostu dłużej dusić
Komentarze
Prześlij komentarz