Reklama

Wyszukaj przepis

Karkówka smażona z patelni

Dziś sobota pogoda nas nie rozpieszcza u mnie na razie śniegu nie ma ale wiatr jest tak zimny że nawet na podwórko nie chce się wyjść, co macie dziś na obiadek ja przygotowałam moim chłopakom karkówkę z patelni w przyprawie lecz nie ma jak karkówka z grilla na świeżym powietrzu lecz jeśli się nie ma co się lubi  to się lubi  chociaż tak. Taki obiadek jest gotowy w piętnaście minut no i oczywiście smaczny

składniki:

  • 3 plastry karkówki wieprzowej,
  • 2 łyżki przyprawy do karkówki,
  • 4 łyżki oleju

wykonanie:

Z zakupionej karkówki ( kupiłam kilogram ) odciąć plastry po dwa centymetry ( wyszło pół kilograma karkówki ), na przygotowane plastry mięsa wsypać przyprawę oraz wlać dwie łyżki oleju dodane składniki dokładnie wmasować w plastry mięsa i odstawić na 15 minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem dodanej przyprawy. W ten sposób karkówkę można także przygotować dzień wcześniej pozostawiając ją w lodówce a także można od razu po dodaniu przypraw ją przygotować i smażyć


Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawie na dużą patelnię wlać dwie łyżki oleju i rozgrzać go do gorącości, na już rozgrzany tłuszcz ułożyć plastry mięsa i smażyć z obu stron na ładny rumiany kolor na średnim ogniu dużego palnika gazu. Podczas smażenia się karkówki tylko w tej przyprawie zapach na całym mieszkaniu jest taki że rodzinka nie może się doczekać 😂😂

Usmażoną mocno pachnącą karkówkę podałam mężowi z ugotowanymi ziemniakami a sobie i synowi zrobiłam puree ziemniaczane które uwielbiam czyli do ziemniaków dodaję masło oraz mleko i ubijam tłuczkiem do ziemniaków tak długo aż ziemniaki wchłoną dodane masło i mleko a do całości obiadu podałam sałatkę z chili którą robiłam na zimę Sałatka ogórkowa z chyli

Komentarze

Popularne posty