Jajecznica z gęsiego jaja
Jedliście kiedyś jajecznicę z gęsich jaj ? jeżeli nie to bardzo serdecznie polecam jest o wiele smaczniejsza niż z jajek kurzych, jajecznica z gęsich jajek jest pulchna i lekka jak puch rozpływa się w ustach a jedno jajo wystarcza dla jednej osoby dorosłej ponieważ gęsie jajo jest bardzo syte
składniki:
- 1 gęsie jajo,
- 0,5 pęczka szczypioru,
- 1 łyżka masła,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
wykonanie:
Przygotowane swojskie jajko od swoich gęsi wyparzyć a szczypior dokładnie opłukać, następnie na patelnię dodać łyżkę masła gdy się rozpuści dodać pokrojony drobniej szczypior i chwilę podsmażyć na średnim ogniu aby szczypior zmiękł. Do podsmażonego szczypioru wbić gęsie jajko ( mi się trafiło z dwoma żółtkami 😂 )i smażyć cały czas mieszając widelcem na ulubioną konsystencję ja lubię luźną i taką właśnie usmażyłam. Gotową jajecznicę przełożyć na talerzyk ponieważ gdy zostawimy na patelni zrobi się zbita ale niektórzy nie lubią luźnych jajecznic
Naprawdę jeśli nigdy nie jedliście jajek od gęsi to bardzo serdecznie polecam jest bardzo aksamitna i delikatna, nie umiem wam wytłumaczyć jej smaku musicie po prostu sami spróbować i się nie bać nie ma czego jajko nie gryzie 😁 i myślę że jeśli raz skosztujecie to już nie będziecie mieli ochoty na jajka kurze, ja jadłam już nawet kacze i indycze i każde z tych jajek ma inny smak. Polecam jeszcze raz bardzo serdecznie, do jajecznicy można użyć chleba lub bułek decyzja należy do państwa można ja spożywać na śniadanie jak również na kolację a do jajecznicy obowiązkowo gorąca herbatka
Komentarze
Prześlij komentarz