Reklama

Wyszukaj przepis

Fasolka po bretońsku gotowa w 30 minut

Lubicie fasolkę po bretońsku ? u nas dziś zagościła właśnie fasolka czerwona po bretońsku bardzo szybka w wykonaniu a jeszcze szybsza w znikaniu z talerza 😂. Na początku nie wygląda zachęcająco ale efekt końcowy super

składniki:

  • 4 puszki fasoli czerwonej 400 g każda,
  • 2 pętka kiełbasy zwyczajnej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 200 g,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 szczypta oregano,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki i kopru ( można pominąć ),
  • 1 łyżka oleju

wykonanie:

Do garnka wlać 500 ml wody wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać przyprawę uniwersalną zagotować zmniejszyć ogień pod garnkiem i chwilę pogotować do miękkości suszonych warzyw, jak już warzywa są miękkie wtedy dodać fasolę z całą zawartością z puszki i lekko zagotować przez 5 minut a w międzyczasie kiełbasę zwyczajną pokroić dowolnie u nas w krążki i podsmażyć ją na jednej łyżce oleju na lekko rumiany kolor, tak jak pisałam na początku fasola gotująca się nie wygląda zachęcająco


Gdy mamy już ładnie podsmażoną kiełbasę zwyczajną lub jaką kto woli wtedy dodać ją do gotującej się na wolnym ogniu fasoli zamieszać i kolejny raz pogotować przez 5 minut w trakcie gotowania zebrać pianę dodać przeciśnięte przez praskę czosnki doprawić według swego smaku solą a następnie dodać cały słoiczek koncentratu oraz dla lepszego smaku płaską łyżeczkę cukru oraz majeranek pogotować na bardzo wolnym ogniu przez 10 minut

Na sam koniec gotowania się fasolki dodać pokrojona drobno świeżą natkę pietruszki oraz kopru, zamieszać zagotować a tuż przed zdjęciem z ognia dodać szczyptę oregano oraz pieprz naturalny i jeszcze o ile jest potrzeba doprawić do smaku solą, lekko zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na chwilę aby fasola przeszła smakiem dodanych przypraw

Taka fasolka po bretońsku po mimo odrzucającego początkowemu gotowania się wyglądu na sam koniec jest mega smaczna a i bardzo syta, nie ma potrzeby jej zagęszczać a to tylko dlatego ponieważ fasolka z puszki była dodana łącznie z zalewą w której była. Fasolka to dobre rozwiązanie na szybki obiad czy przekąskę ponieważ jest gotowa w niecałe 30 minut. Taką fasolkę można konsumować z chlebem lub dowolną bułką

Komentarze

  1. Bardzo dobry obiad polecam zrobić i spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie 🤩 za uznanie i spróbowanie moich dań zapraszam częściej

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty