Ciasteczka rogalikowe z jabłkami
Kto lubi wypieki domowe ? z racji tego że uwielbiam wypieki a jeszcze bardziej gdy tak sobie wymyślone i wychodzą bombowo. Mam dla was propozycję na ciasteczka kruche w formie rogalików z kawałkami jabłek i cynamonu z cukrem jeżeli przypadną wam do gustów to zapraszam po przepis a wasi domownicy będą zachwyceni, takie ciasteczka również sprawdzą się na Wielkanocnym stole
składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka jajek M,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 0,5 kostki masła,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu z cukrem,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 szklanka o pojemności 250 ml
dodatkowo:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka 3,2 %
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę ( nie trzeba przesiewać ), dodać dwa żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, aromat migdałowy ( lub taki jaki kto lubi najbardziej ) oraz masło o temperaturze pokojowej pokrojone w małe kawałki, dodać także śmietanę i szczyptę soli. Jeżeli ktoś z państwa woli słodkie ciasteczka wystarczy do ciasta dodać ze dwie łyżki cukru pudru lub cukru kryształ lecz decyzja należy do państwa. Z dodanych składników zagnieść ciasto do połączenia się w jedną całość, wyrabiać do czasu aż brzegi miski będą czyste czyli nie będzie widać mąki
Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy stolnice dość solidnie wysypać mąką wyłożyć przygotowane ciasto rozpłaszczyć je dłońmi posypać wierzch mąką i rozwałkować dość cienko tak mniej więcej na 0,5 centymetra formując koło, następnie radełkiem pokroić formując trójkąty na każdy z trójkątów położyć po dwa plastry jabłek, posypać je cynamonem z cukrem ( jeśli ktoś nie lubi cynamonu można pominąć i posypać sam cukier )
Jak już mamy ułożone jabłka na trójkątach wtedy zawijać ciasto od szerszej strony do węższej formując rogalik, w uformowanym rogaliku skleić boki aby jabłka nie wypłynęły. Przygotowane wszystkie rogaliki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wszystkie rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Przygotowane ciasteczka rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Upieczone ciasteczka są kruche i bardzo smaczne pachnące migdałowym aromatem, jabłko po mimo że dane surowe bardzo ładnie upiekło się razem z ciasteczkami. Są w sam raz nie są mocno słodkie lecz takie w sam raz, świetnie sprawdzą się nie tylko na Wielkanocnym stole ale również jako deserek dla dzieci lub na spotkanie ze znajomymi. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę można dowolnie udekorować białą lub ciemną czekoladą jak również lukrem jeżeli ktoś lubi. Z podanych składników wyszło 16 sztuk ciasteczek rogalików
Komentarze
Prześlij komentarz