Boczek surowy duszony z cebulą
Mam dla miłośników tłustego jedzenia fajny tani przepis a zwłaszcza dla panów bo wiem z doświadczenia że miłują się w takim właśnie jedzonku a mianowicie boczek surowy wieprzowy ze skórą duszony z cebulką
składniki:
- 830 g boczku surowego ze skórą,
- 200 ml przegotowanej letniej wody,
- 4 średniej wielkości cebule,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
wykonanie:
Kupiony ładny kawałek surowego boczku pokroić w paski po jednym centymetrze przekładając je do miski a w międzyczasie rozgrzać patelnię. Gdy patelnia już wystarczająco się rozgrzała wtedy ułożyć na niej wszystkie plastry boczku soląc je po wierzchu i posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym, obsmażyć z obu stron na złoty kolor z drugiej strony po obróceniu pasków boczku również go posolić i posypać pieprzem
Jak już paski boczku z obu stron mamy ładnie podsmażony wtedy odlać nadmiar tłuszczu do miseczki i wlać wodę, dusić na małym ogniu do czasu aż wyparuje prawie cała dodana woda i zostanie jej niewielka ilość, wtedy boczek jest już wystarczająco miękki. W trakcie gdy jeszcze dusi się boczek z dodatkiem wody przygotować cebulę ( może być taka przerośnięta szczypiorem jest ona bardziej miękka ) obrać ją z łupinek i pokroić na krążki dodać do pasków duszącego się boczku i lekko ją posolić nadal dusić na najmniejszym ogniu do miękkości cebuli
Uduszone z cebulką plastry boczku można zajadać z bułką a nawet jak w moim przypadku z chlebkiem który wczoraj upiekłam mały pszenny chlebuś a także może być jako dodatek do ziemniaków do tego jajko sadzone i obiadek gotowy ale to już kto jak lubi ja nikomu nie będę zarzucać podaję tylko przepis może ktoś zechce skorzystać
Komentarze
Prześlij komentarz