Big ciastka twarogowe " tygryski "
Macie może ochotę na proste w wykonaniu ciastka twarogowe ? tak dziś w trakcie gotowania obiadu siedziałam i pomyślałam o ciastkach no i wymyśliłam fajne a do tego bardzo smaczne ciastka z dodatkiem tylko jednej kostki twarogu
składniki:
- 1 margaryna Kasia 250 g,
- 1 kostka twarogu półtłustego 250 g,
- 1 jajko rozmiar M,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 6 łyżek drobnego cukru kryształ,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 ml aromatu cytrynowego,
- 1 szklanka to 250 ml
dodatkowo:
- 2,5 łyżki cukru kryształ
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier drobny kryształ lub cukier puder a następnie wbić całe jajko a także wlać dowolny aromat ( ja dałam cytrynowy ale równie dobrze będzie pasował migdałowy o ile ktoś lubi ), dodać przygotowaną kostkę twarogu ( nie trzeba mielić ) oraz margarynę Kasię pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość za pomocą ciepłych rąk wyrabiać tak długo aż wszystkie dodane składniki połączą się ze sobą na jednolitą miękką masę ( masa ma konsystencję mokrego piasku ), przygotowane ciasto odstawić na 5 minut aby odpoczęło
Gdy ciasto już odstało wyznaczony czas wtedy odrywać dowolny kawałek ciasta ( można malutkie kuleczki robić ) w rękach rolując uformować kulkę a następnie w dłoniach ją spłaszczyć. Do salaterki wsypać cukier kryształ i uformowaną spłaszczoną kulkę maczać z jednej strony w przygotowanym cukrze
Przygotowane ciastka zamoczone w cukrze układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia stroną bez cukru w niewielkich odstępach jedno od drugiego, tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika druga półka od dołu bez termo obiegu ustawionego na 180 stopni i piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciastek. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, z podanych składników wyszło mi 20 sztuk big ciastek, jeżeli będziecie robić mniejsze wyjdzie ich o wiele więcej. Ciastka bardzo ładnie podczas pieczenia rosną
Upieczone ciastka z wierzchu są mocno chrupiące a w środku miękkie i delikatne, do kawy jak najbardziej wspaniale pasują a i dla domowników jako słodka przekąska to idealne rozwiązanie, mogą być również jako dodatek na świątecznym stole. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę można je przed pieczeniem nadziać dowolnym dżemem z tym że wtedy nie można aż tak mocno spłaszczać decyzja już należy do państwa. Po mimo że przepis na ciasteczka wymyśliłam to powiem szczerze że wyszły tak smaczne że zaskoczyły mnie samą
Komentarze
Prześlij komentarz