Babka twarogowa z rodzynkami
Ciasto w środku tygodnia a dlaczego by nie ? lubicie babki ? mam dla was bardzo fajny przepis który sobie wymyśliłam i testowałam wczoraj o 21.00. Babka jest mega smaczna a do tego piaskowo - wilgotna, my lubimy takie właśnie ciasta a jak to jest u was ?
składniki:
- 4 jajka rozmiar M,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
- 1 kostka twarogu półtłustego 250 g,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 opakowanie lukru białego 80 g
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną, po zmiksowaniu jajek z cukrem wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej i dowolny aromat ( ja dałam śmietankowy ) wszystko miksować przez 2 minuty do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Po wyznaczonym czasie miksowania dodać rozkruszony twaróg ( nie trzeba miksować ) i kolejny raz zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Zmiksowane pozostawić na 2 minuty aby ciasto odpoczęło
Gdy zmiksowane ciasto odstało wyznaczony czas formę do babki wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą drobną ( wtedy babka bez oporów wyjdzie z formy ), przełożyć łyżką większą część ciasta na ciasto wysypać rodzynki a następnie przykryć je resztą pozostawionego ciasta . Tak przygotowaną babkę wstawić do nagrzanego piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 200 stopni i piec 60 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu babki i tak zwanego suchego patyczka, 20 minut przed końcem pieczenia się babki nakryć ją folią aluminiową aby babka się nie spaliła błyszczącą stroną w kierunku babki . Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, jak już lekko przestygła wyjąć z formy aby babka nie zaparowała od spodu a tak na wesoło 😂😃 tak mi babka wyrastała że z foremki uciekała 😁
Ostygniętą i przełożoną na talerz babkę udekorować gotowym dowolnym lukrem lub polewą decyzja należy do państwa, można również posypać dowolną kolorową posypką. Taka babka sprawdzi się na stole Wielkanocnym lecz nie tylko ponieważ może być także jako słodki dodatek do kawy z przyjaciółmi a także dla domowników. Babka jest super piaskowa i mocno wilgotna polecam serdecznie. A że miałam kostkę twarogu i nie wiedziałam co z nim zrobić to wymyśliłam właśnie taką babkę bo cały przepis jest z babki którą ostatnio robiłam Pyszna babka Wielkanocna
Udekorowana babka bardzo ładnie się kroi a co najważniejsze jest bardzo smaczna, babeczka jak Agnieszka jest pulchna i nieduża 😂 choć duża 😁 szybko znika a za sprawą dodanego twarogu ma wyrazisty mokry smak. Jeżeli lubicie takie mokre babki to z czystym sumieniem polecam przepis wyjdzie każdemu ponieważ sama ją wymyśliłam i od razu wyszła bez zarzutów
Wyglada smakowicie,lubie ciasta na oleju.Mam pytanie ,czy moge dodac dobry twarog z wiaderka ?Zostanie mi po upieczeniu sernika.
OdpowiedzUsuńMyślę że z wiaderka może być za luźny ale można dodać do niego wtedy budyń
Usuń