Reklama

Wyszukaj przepis

Babka piaskowa z kawą rozpuszczalną

A co powiecie na smaczną babkę do Niedzielnej popołudniowej kawki ? jeżeli lubicie różnego rodzaju babki a zwłaszcza takie które nie są suche lecz wilgotne to mam dla was właśnie taki przepis a już z kawą to po prostu miód dla naszego podniebienia 

składniki:

  • 4 jajka rozmiar M,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka poj. 250 ml

polewa:

  • 1 łyżka masła,
  • 3,5 łyżeczki kakao,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki wody

wykonanie:

Do miski wbić całe jajka i wsypać szklankę cukru całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną, po tym czasie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać aromat według swego uznania ( ja dałam śmietankowy ) oraz olej i ponownie wszystko zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników ze sobą miksować ciasto przez 3 minuty. Po wyznaczonym czasie formę na babki wysmarować masłem i obsypać bułką tarta drobną, przełożyć za pomocą łyżki większą część ciasta

Do mniejszej części ciasta wsypać kawę rozpuszczalną ( ja dodałam Jacobs ) chwilę zmiksować a następnie przełożyć również za pomocą łyżki na ciasto jasne, można wykonać tak zwane esy floresy ( ja przełożyłam na równo ). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 200 stopni i piec 55 minut a 15 minut przed końcem nakryć babkę folią aluminiową błyszczącą stroną w stronę babki aby się za mocno nie spaliła moją mimo wszystko podpiekło bardziej 😂. Upieczoną pozostawić bez foli na 5 minut w wyłączonym piekarniku, po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu przełożyć na talerz


W czasie gdy babka już prawie ostygła przygotować polewę a mianowicie do garnuszka przełożyć masło, cukier, kakao oraz wodę i podgrzewając cały czas mieszając doprowadzi do rozpuszczenia się dodanych składników ( nie gotować ! ). Przygotowaną polewą posmarować babkę za pomocą pędzelka kuchennego a następnie dowolnie udekorować. Babka nie dość że urosła ponad moich oczekiwań to jeszcze jest bardzo smaczna, piaskowa i wilgotna a dodanie kawy rozpuszczalnej to strzał w dziesiątkę ponieważ ma dobry kawowy smak. Do kawy jak najbardziej się nadaje a nawet na różnego rodzaju przyjęcia czy nawet na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne


Komentarze

Popularne posty