Zupa ze świeżego szpinaku
" Zupa szpinakowa smaczna i zdrowa " jedliście już może zupę szpinakową ze świeżego szpinaku, ja kiedyś już gotowałam powiem tak lata temu nawet bym nie pomyślała o szpinaku jednak jak ze trzy lata temu sama posiałam i wyrósł piękny to od tamtej pory pokochałam szpinak a jak jest u was ?
składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 średnia marchew,
- 1 mały kawałek korzenia selera,
- 1 mały kawałek pora,
- 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 5 solidnych łyżek śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szczypta kwasku cytrynowego,
- 2 łyżki suszonych warzyw,
- 500 g kości wieprzowych do zup
wykonanie:
Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody dodać umyte kości wieprzowe na zupę, pokrojoną dowolnie marchew oraz korzeń selera, liście pora i przyprawę uniwersalną całość zagotować zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do czasu aż mięso na dodanych kościach będzie wystarczająco miękkie, w międzyczasie gotowania zebrać powstałe od mięsa szumowiny. Gdy już mięso na kościach jest miękkie wyjąć kości z wywaru i wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i również gotować na wolnym ogniu do ich miękkości. W czasie gdy wywar gotuje się już z ziemniakami przygotować świeży szpinak wyjąć go z opakowania dokładnie opłukać i osuszyć na durszlaku a następnie pokroić drobniej mniej więcej jak szczaw
Jak już ziemniaki w gotującym się wywarze mięsno warzywnym są miękkie wtedy dodać przygotowany pokrojony świeży szpinak zamieszać i chwilkę pogotować na wolnym ogniu w międzyczasie doprawiając jeszcze do smaku. W trakcie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę czyli śmietanę przełożyć do salaterki wsypać cukier oraz wlać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek śmietany. Przygotowaną śmietaną zalać gotującą się na wolnym ogniu zupę, zamieszać i leciutko zagotować zdjąć z ognia. Na samym końcu po wyłączeniu ognia wsypać szczyptę kwasku cytrynowego dla przełamania się słodkawego smaku zupy
Ugotowaną przepyszną zupę szpinakową podałam z kawałkami mięsa z kości które się gotowały w zupie. Zupa w smaku jest lekko podobna do zupy szczawiowej takiej lekko kwaśnej, dokładnie nie umiem wam ocenić jej smaku po prostu musicie sami ugotować i się przekonać jak dla mnie to najlepsza zupa jaką jadłam do tej pory i na pewno nie będzie to moja ostatnia zupa w tym wydaniu. Co jeszcze mogę powiedzieć no cóż ze świeżego szpinaku jest o wiele smaczniejsza niż ze szpinaku mrożonego. Cały proces gotowania tej zupy zajmuje nie więcej niż godzinę lecz dużo jest zależne od tego na jakim mięsie będzie gotowana bo jeśli np. na mięsie drobiowym wtedy czas gotowania skróci się o pół godziny
Komentarze
Prześlij komentarz