Wilgotne ciasto dwukolorowe
Dziś tak sobie siedziałam i w myślach ciasto planowałam i powiem wam że wyszło wspaniałe delikatne mocno wilgotne a w smaku rozpływa się w ustach, ha ha moje pomysły na ciasta są lepsze niż z Internetu bo jeszcze tak niedawno wzięłam dwa przepisy właśnie z Internetu i była to totalna klapa być może że akurat trafiłam na taki bubel nie mówię że wszystkie są beznadziejne ale akurat te co wzięłam to była porażka na całej linii a moje nie chwaląc się oczywiście wyszło petarda. Podam państwu przepis może ktoś z was zechce sobie je przetestować przed świętami Wielkanocnymi
składniki:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier, całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę tak zwany KOGEL-MOGEL, następnie wsypać obie mąki oraz proszek budyniowy i proszek do pieczenia wlać olej oraz dowolny ulubiony aromat i całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Jak już mamy dokładnie zmiksowane wtedy wlać mleko może być 3,2 % i znowu zmiksować masa powinna być jednolita i kremowa
Gdy ciasto jest już przygotowane wtedy do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia przelać większą część ciasta a do mniejszej części dodać kakao oraz wodę i wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z kakao. przygotowane ciasto ciemne wylać na jasne i łyżką zamieszać robiąc tak zwane esy floresy. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, po upieczeniu wyjąć z papierem na ręcznik papierowy i pozostawić do ostygnięciaUpieczone wilgotne piaskowe ciasto wyszło bardzo smaczne w środku a z wierzchu fajne chrupiące myślę że na święta Wielkanocne upieczone w formie na babkę będzie idealnie wyglądało na stole, można je udekorować polewą czekoladową, białą a nawet lukrem decyzja należy do państwa ja tylko podaję przepis a wy albo skorzystacie albo ominiecie ten post, dodam raz jeszcze że ciasto wymyśliłam sama w ciągu chwili pomysł wpadł mi do głowy no i oczywiście jak zwykle mnie nie zawiódł
Pani Agnieszko jaka pani zdolna, mądra, cudowne przepisy, wielka wiedza, wszystko tworzone z pasją, wyczuciem, taki szef kuchni to skarb.
OdpowiedzUsuńProponuje książkę wydać albo iść do master Chefa tam pani wszystkich pozamiata.
Uwielbiam pani przepisy na skórki wieprzowe i ciasta.
Gratuluje i życzę powodzenia.
Pięknie dziękuję za uznanie
Usuń