Reklama

Wyszukaj przepis

Udka drobiowe w przyprawach i coli pieczone

Witam was serdecznie po krótkiej mojej obecności ale niestety ból kręgosłupa zawładną mną i ciężko cokolwiek zrobić ale co zrobić jeść coś trzeba a my bez gotowanego nie wyobrażamy sobie dnia. Dlatego dziś przy sobocie przygotowałam udka kurczaka pieczone w coli w dwóch rodzajach soli oraz kurkumie, powiem szczerze że udka wyszły wyśmienite, soczyste w środku a z wierzchu mocno chrupiąca skórka taki obiad świetnie sprawdzi się na niedzielę ale to już wasza decyzja ponieważ większość woli akurat w niedzielę schabowy

składniki:

4 udka kurczaka,
0,5 łyżki soli ziołowej,
1 łyżka soli czosnkowej,
0,5 łyżeczki kurkumy,
0,5 łyżeczki pieprzu białego,
2 łyżki oleju,
0,5 szklanki coli - szklanka 250 ml

wykonanie:

Przygotować udka oczyścić je a następnie wymoczyć w zimnej wodzie osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której były moczone, następnie ponacinać wzdłuż na skórze prawie do samej kości, wsypać wszystkie przyprawy, wlać olej i dokładnie wszystko wmasować w mięso aby całe było w przyprawach. Wymasowane udka odstawić na 30 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso

Po wyznaczonym czasie przełożyć udka do naczynia żaroodpornego zalać colą i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni piec 1 godzinę i 15 minut  plus około 10 minut na rozgrzanie piekarnika, w czasie pieczenia co jakiś czas obracać mięso, 15 minut przed końcem pieczenia odwrócić udka skórą ku górze nastawić piekarnik na 230 minut i podpiec do ładnego zarumienienia się skóry. Upieczone wyjąć z piekarnika i podawać kto z czym będzie miał ochotę

Gotowe mocno pachnące udka kurczaka podałam z ziemniakami polanymi odrobiną tłuszczu z pieczącego się mięsa, posypane suszonym koperkiem oraz jako surówka mix sałat posolone ze śmietaną. Udka przygotowane w ten sposób można jeść z różnymi rodzajami kasz a również mogą być jako przekąska na różne imprezy czy spotkania z przyjaciółmi


Komentarze

Popularne posty