Udka drobiowe w przyprawach i coli pieczone
Witam was serdecznie po krótkiej mojej obecności ale niestety ból kręgosłupa zawładną mną i ciężko cokolwiek zrobić ale co zrobić jeść coś trzeba a my bez gotowanego nie wyobrażamy sobie dnia. Dlatego dziś przy sobocie przygotowałam udka kurczaka pieczone w coli w dwóch rodzajach soli oraz kurkumie, powiem szczerze że udka wyszły wyśmienite, soczyste w środku a z wierzchu mocno chrupiąca skórka taki obiad świetnie sprawdzi się na niedzielę ale to już wasza decyzja ponieważ większość woli akurat w niedzielę schabowy
składniki:
wykonanie:
Przygotować udka oczyścić je a następnie wymoczyć w zimnej wodzie osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której były moczone, następnie ponacinać wzdłuż na skórze prawie do samej kości, wsypać wszystkie przyprawy, wlać olej i dokładnie wszystko wmasować w mięso aby całe było w przyprawach. Wymasowane udka odstawić na 30 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso
Po wyznaczonym czasie przełożyć udka do naczynia żaroodpornego zalać colą i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni piec 1 godzinę i 15 minut plus około 10 minut na rozgrzanie piekarnika, w czasie pieczenia co jakiś czas obracać mięso, 15 minut przed końcem pieczenia odwrócić udka skórą ku górze nastawić piekarnik na 230 minut i podpiec do ładnego zarumienienia się skóry. Upieczone wyjąć z piekarnika i podawać kto z czym będzie miał ochotę
Gotowe mocno pachnące udka kurczaka podałam z ziemniakami polanymi odrobiną tłuszczu z pieczącego się mięsa, posypane suszonym koperkiem oraz jako surówka mix sałat posolone ze śmietaną. Udka przygotowane w ten sposób można jeść z różnymi rodzajami kasz a również mogą być jako przekąska na różne imprezy czy spotkania z przyjaciółmi
Komentarze
Prześlij komentarz