Udka drobiowe pieczone w maśle z przyprawami
Witajcie jak wam mija Niedzielne popołudnie ? mam dla was pyszną propozycję obiadową nie tylko na Niedzielę a mianowicie udka kurczaka natarte masłem z przyprawami i natką pietruszki, może zechcecie skorzystać z przepisu jest banalnie prosty a obiadek pyszny w godzinę no jednak troszkę dłużej 😂😂
składniki:
wykonanie:
Udka drobiowe dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której były moczone. Osuszone udka ponacinać na skórze do kości a następnie przygotować masło czyli : do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej wsypać przyprawy i drobniutko pokrojoną świeżą natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą widelca do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Jak mamy już przygotowane masło wtedy do naczynia żaroodpornego ułożyć ponacinane udka i za pomocą ciepłych rąk po wcierać masło w przygotowane mięso, tak przygotowane wstawić do lodówki na noc. Tuż przed przygotowaniem obiadu wyjąć uda z lodówki aby postały z 10 minut a następnie wstawić do piekarnika ustawić go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut co jakiś czas odwracając mięso a 10 minut przed końcem pieczenia ustawić piekarnik na 250 stopni i piec do ładnego zarumienienia się wierzchu ze skórą
Upieczone soczyste i bardzo miękkie udka podałam z ziemniakami polanymi odrobiną masła z pieczącego się mięsa oraz swoimi grzybkami marynowanymi które robiłam na zimę Prawdziwki marynowane . Obiad wyszedł bardzo smaczny i pożywny pierwszy raz robiłam w tej wersji i na pewno nie ostatni moim zdaniem to dobry kamuflaż przed osobami które nie lubią natki pietruszki a nawet przed dziećmi, mięso ma dobry posmak pietruszki i bardzo ładny zapach dzięki temu że mięso pieczone jest w maśle
Komentarze
Prześlij komentarz