Przepyszne cienkie naleśniki
Kto nie lubi naleśników ? mam dla was świetny mój sprawdzony przepis na cienkie a zarazem przesmaczne naleśniki, są bardzo szybkie w przygotowaniu co nie wspomnę o zjadaniu znikają zanim zdążycie się obejrzeć
składniki:
wykonanie:
Do miski wbić dwa całe jajka, wsypać mąkę oraz szczyptę soli drobnej a następnie wlać mleko oraz wodę całość dokładnie zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Po zmiksowaniu wlać olej i również zmiksować aby olej połączył się z ciastem, do zmiksowanego już ciasta włożyć swoją ulubioną chochlę którą będziemy nalewać ciasto na patelnię. Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy na duży palnik stawiamy patelnię z kropla oleju i rozgrzewamy ją
Jak już patelnia jest dobrze rozgrzana wtedy wlewamy chochlę przygotowanego ciasta i rozprowadzić go po całej patelni, gdy wlane ciasto ścina się już na górze wtedy odwrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć kolor podsmażenia zależy od państwa ja tych mocno nie przypiekałam aby były bardziej blade czyli jasno złoty kolor, usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu. Jak już mamy wszystkie naleśniki po smażone wtedy można posmarować po całości ulubionym dżemem lub farszem twarogowym kto jak woli mogą być nawet do pieczarek a nawet do krokietów
Tak przygotowane naleśniki zwijać według swego uznania, wyszły tak smaczne i mięciutkie że nawet na drugi dzień jeśli zostaną a są nakryte folią smakują tak samo smacznie, na drugi dzień jeżeli są z twarogiem można podsmażyć na masełku i będą mocno zarumienione i chrupiące. Do takich naleśników idealnie komponuje się zimne mleko prosto z lodówki lub gorące kakao
Komentarze
Prześlij komentarz