Pierogi z białą surową kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim
Lubicie pierogi? a jedliście może wykonane z białej surowej kiełbasy? dziś takie sobie wymyśliłam i nie żałuję, ponieważ wyszły przepyszne lepszych to chyba nie jadłam. Myślę że przepis przypadnie wam do gustu o ile ktoś lubi i pierogi i białą surową kiełbasę. Wczoraj kupiłam surową kiełbasę miała być albo na gorąco albo do barszczu czy żurku a dziś wymyśliłam właśnie pierogi miały być z ziemniakami i okraszoną cebulką a wyszło jak zwykle inaczej plany lubią się zmieniać a zwłaszcza moje pomysły 😂😂. Tak więc aby nie przeciągać podam poniżej przepis oraz wykonanie krok po kroku
składniki na farsz:
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 6 pętek białej surowej kiełbasy 680 g,
- 1 jajko rozmiar M,
- 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
- 1 szklanka pojemność 250 ml
składniki na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mocno ciepłej wody,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1 łyżka oleju
wykonanie:
Na początek do patelni wlać dwie łyżki oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć ją na jasno brązowy kolor, następnie do miski dodać kiełbasę surową białą oczyszczoną z flaka wsypać przyprawy i dodać całe jajko. Wszystko dokładnie za pomocą ręki wyrobić do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników, odstawić przygotowany farsz i przygotować ciasto na pierogi a mianowicie do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać aby ciasto się nie sparzyło, po chwili wyrobić ręką a podczas wyrabiania wlać olej i wyrobić na jednolite miękkie i gładkie ciasto, odstawić pod ściereczką aby odpoczęło
Gdy ciasto już odpoczęło na stolnicę wysypać mąkę i przełożyć odpoczęte ciasto wierzch ciasta posypać mąką a następnie rozwałkować nie za cienko, ciasto jest elastyczne i delikatne z rozwałkowanego wycinać szklanką kółka następnie brać jeden krążek wyciętego ciasta rozciągnąć go i nałożyć łyżeczkę farszu z białej surowej kiełbasy, sklejać formując pieroga.
Do garnka wlać wodę posolić ją i doprowadzić do zagotowania, jak już się zagotuje wkładać po kilka sztuk przygotowanych pierogów i gdy wypłyną na wierzch zamieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 - 7 minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
Tak przygotowane pierogi z białej surowej kiełbasy podałam ze skwarkami usmażonymi z boczku wędzonego parzonego, mówię wam szczerze jedzonko mega smaczne i pożywne a ciasto wyszło taki miękkie aż rozpływało się w ustach. Jeżeli zostanie pierogów można je zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku a następnie odmrozić na spokojnie dzień przed podgrzaniem czy odsmażeniem.
Przepis serdecznie polecam, smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz