Chleb w jajku i śmietanie z czosnkiem niedźwiedzim
Dziś późno wstałam ale nie omieszkałam spełnić zachcianek moich chłopaków bardzo zachcieli chlebka w jajku po mojemu tak jak z czasów mojego dzieciństwa który często był robiony na śniadanie czy kolację w moim domu rodzinnym. Mając niewiele składników bieda nic nam nie zrobi najważniejszym składnikiem jest mieć jajka, śmietanę oraz czerstwy chleb, mając taki chleb nie zmarnuje się a brzuchy są pełne po zaledwie dwóch kromkach jeżeli tak nie smażyliście chleba to polecam z całego serca
składniki:
wykonanie:
Do dużej salaterki wbić całe jajka wsypać sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi następnie dodać śmietanę i całość dokładnie roztrzepać za pomocą widelca. Jak już mamy przygotowaną masę jajeczną na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni rozgrzać go, pokrojone kromki czerstwego chleba ( najlepszy jest dwu lub trzydniowy ) zamoczyć w masie jajecznej uciskając go aby masa wchłonęła się w chleb, kłaść na rozgrzanym oleju i smażyć na dużym gazie z obu stron na złoty kolor usmażony układać na talerzu, w trakcie smażenia można dolewać olej chleba nie czuć olejem
Tak przygotowany chleb świetnie smakuje jest mega mięciutki i bardzo syty, jeżeli ktoś ma większą ilość domowników wystarczy podwoić ilość składników. Mój ojciec taki chlebek jadał z dżemem ja jakoś nie mogę się przekonać ale za to z żółtym serem smakuje wyśmienicie, idealne rozwiązanie na śniadanie a nawet kolację chociaż słyszałam opinię że na kolację nie za bardzo jest aby jeść jajka tym bardziej smażone moim zdaniem to totalna bzdura
Jajka na kolacje nie?Toż to najlepsza z możliwych opcji ;-) A taki chlebek się jadąło kiedyś ale bez śmietany.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie 🤩
OdpowiedzUsuń