Chleb bez wyrabiania
Mam dla was kolejny przepis na swojski chlebek tym razem bez męczenia się i wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać składniki i pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu aby podrósł i mamy duży bochenek swojskiego pysznego chlebka. Szczerze mówiąc swojski to swojski wiem co jem a i jakoś bardziej syty kupnego aby zaspokoić głód trzeba zjeść ze trzy cztery kromki a swojskiego zdecydowanie o wiele mniej kromka lub dwie i już człowiek jest pełny. Najważniejsze w tym chlebku jest to że nic się nie wysilamy i szybko pyszny chlebek mamy
składniki :
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże suszone, sól oraz cukier a następnie wlać ciepłą lecz nie gorącą wodę oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, jak już mamy wymieszane wszystkie składniki wtedy naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć przygotowane ciasto, odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto zaczęło pracować będzie to widoczne gołym okiem
Jak już ciasto podwoiło swoją objętość przykryć naczynie pokrywką od niego i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni, piec 25 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika. Następnie zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 35 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków chleba w zależności od piekarnika ponieważ nie wszystkie są jednakowe jedne pieką krócej inne dłużej. Upieczony chleb wyjąć z naczynia żaroodpornego na deskę, odwrócić dołem do deski i pozostawić pod ściereczką do ostygnięcia
Ostygnięty chlebuś można zajadać kto z czym lubi mi taki swojski najbardziej smakuje z masłem posypanym solą tak jak się jadało za czasów dzieciństwa, mąż uwielbia mój chlebek jeszcze ciepły suchy bez masła a najbardziej piętkę czy dupkę jak tam u was się mówi na tą część chleba. Jeżeli ktoś nie wytrzyma można chlebek jeść jeszcze ciepły, szkoda że przez telefon ani komputer nie można podzielić się zapachem i smakiem chleba
Komentarze
Prześlij komentarz