Zupa ogórkowa z ryżem
Lubicie zupę ogórkową ? My bardzo lubimy a najbardziej jednak w wersji którą gotuję od lat czyli z ziemniakami i ryżem to moja najlepsza zupa ogórkowa, nie dość że jest bardzo syta to i bardzo smaczna. Już nie raz gotowałam taką właśnie ogórkową dziś przygotowałam również z ryżem z tym że na udkach drobiowych równie smaczna jak na innych rodzajach mięsa bardzo żałuję że nie możecie poczuć smaku i zapachu ugotowanej już zupy, jest bardzo aromatyczna i kwaśna taka jaką lubimy w mojej rodzinie polecam każdemu kto jeszcze nie gotował w ten sposób zupy. W moim rodzinnym domu bardzo często dziadek i mama gotowali nam takie mieszane zupy i tak do dziś zostało mi to w pamięci
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać półtorej litra wody dodać opłukane udka kurczaka oraz marchew i seler pokrojone dowolnie, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i gotując na wolnym zebrać powstałe szumowiny a w trakcie gotowania się na wolnym ogniu dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojony por i wsypać przyprawę uniwersalną. Wszystko gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udkach, gdy już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami i ryżem się gotują zetrzeć ogórki na tarce do tarkowania ziemniaków na placki
Jak już ziemniaki z ryżem są dość miękkie wtedy do wywaru dodać przygotowane wcześniej starte ogórki oraz wlać sok z ogórków i wsypać cukier ( chyba że ktoś nie lubi kwaśnej zupy można sok pominąć ), chwilę pogotować na wolnym ogniu następnie wsypać susz kopru a w międzyczasie przygotować, śmietanę do salaterki przełożyć śmietanę i rozprowadzić ją z gorącym wywarem od zupy do czasu aż nie będzie grudek śmietany ( mieszając śmietanę z gorącym wywarem od zupy powoduje to że śmietana się nie zważy ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy lekko zagotować i zdjąć z ognia
Komentarze
Prześlij komentarz