Udka i pałki kurczaka pieczone na kaszy gryczanej
Dziś obiadek nietypowy bo w jednym naczyniu żaroodpornym przygotowany, może to nic wielkiego ale jednak petarda obiadowa robiłam już kiedyś skrzydełka na ryżu ale dzisiejsze danie przebiło ten ryż ze skrzydełkami, jeszcze tylko czeka mnie przygotowanie podobnego dania z kaszą jęczmienną a nawet pęczak lecz obiecuję że jak wyjdzie dobrze od razu podzielę się z wami przepisem ponieważ dzisiejsze danie również sama z mojej głowy zaplanowałam. Wszyscy już wiecie że lubię kombinować z przygotowaniem dań a nawet ciast nie każdy tak lubi i nawet mi piszą kombinujesz i co z tego ? ja myślę jednak inaczej kombinuję kombinuję i zawsze jakieś pyszne danie wyczaruję
składniki:
sos:
dodatkowo:
wykonanie:
Do miski przełożyć umyte pałki kurczaka oraz udka obsypać przyprawami takimi jak : papryka czerwona słodka, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa oraz czosnek niedźwiedzi suszony i wlać olej. Wszystkie przyprawy dokładnie za pomocą rąk wmasować w mięso i odstawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso, w międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne wysmarować je dokładnie masłem łącznie z bokami i wtedy wsypać suchą kaszę gryczaną
Jak przygotowane mięso odstało wyznaczony czas przełożyć całe na suchą kaszę w naczyniu żaroodpornym i przygotować sos a mianowicie do miski ( może być ta po mięsie ) wlać wodę, posolić wsypać szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru wymieszać i dodać keczup ( jeżeli nie macie swojskiego może być kupny ) wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość
Przygotowanym sosem zalać mięso z kaszą wstawić do piekarnika ustawiając go na 190 stopni i piec 2 godziny plus czas na rozgrzanie, w czasie pieczenia co jakiś czas obracać mięso osiem minut przed końcem pieczenia ustawić piekarnik na 250 stopni aby kasza wchłonęła resztę widocznego sosu. To danie z podanych składników jest na trzyosobową rodzinę, danie godne polecenia
Przygotowane danie jednogarnkowe dość długo się piecze ale efekt końcowy powala na kolana, mięso idealnie odchodzi od kości aż rozpływało się w ustach. Moje danie podałam na liściach sałaty masłowej oraz dodatkowo moje własne grzybki marynowane, danie jest lekko słodkawe ale to kwestia tego jaki dodamy keczup ja miałam swój który robiłam na zimę z cukinii. Może danie nie wygląda za pięknie bo ciemna kasza ale smak pokonał wszystko
Komentarze
Prześlij komentarz