Placki ziemniaczane z natką pietruszki
Wczoraj miałam bardzo ciężki dzień z powodu strasznych bólów kręgosłupa myślałam że już nic na obiad nie przygotuję a że miałam wyjazd z synem do Olszyna aby załatwić mu praktyki to ledwo chodziłam na własnych nogach bez silnych tabletek przeciwbólowych się nie obyło, ale nie ważne jakoś daję radę. Tak więc gdy ból ustąpił na tyle abym mogła coś zrobić przygotowałam przesmaczne placki ziemniaczane z dodatkiem natki pietruszki oraz spora ilością cebuli, mam dużo przepisów na moim blogu z plackami ziemniaczanymi może któryś przypadnie wam do gustu i zechcecie skorzystać
składniki:
wykonanie:
Na początek obrać ziemniaki i dokładnie umyć jeśli większe przekroić na pół, obrane i osuszone ziemniaki zetrzeć ręcznie na tarce przystosowanej do tarcia ziemniaków. Jak już mamy wszystkie starte wtedy wbić całe jajka, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, natkę pietruszki pokrojoną drobno, wsypać sól oraz pieprz i mąki w zależności od konsystencji startych ziemniaków lecz nie dodawać za dużo bo będą jak bliny czyli gumowe. Wszystko dokładnie wymieszać łyżka do połączenia się ze sobą dodanych składników ( przepraszam za jakość zdjęć ale mam nowy telefon i dopiero się z nim zapoznaję )
Gdy mamy już przygotowana masę ziemniaczaną na patelnie wlać olej rozgrzać go a następnie nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej formując placka i smażyć na średnim ogniu z obu stron na piękny złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim, placki nie wchłaniają dużo oleju
Usmażone chrupiące jeszcze gorące placki ziemniaczane podawać kto z czym lubi u nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale można podawać z samą śmietaną jak również z dowolnymi sosami na przykład z pieczarkowym na śmietanie lub z gulaszem z dowolnego mięsa. Placki ziemniaczane na zimno równie pysznie smakują
Komentarze
Prześlij komentarz