Placki z mąki jak u babci
Dziś z wielką przyjemnością podam państwu przepis na placki takie jak kiedyś robiły nam babcie, oczywiście moja robiła na zsiadłym mleku ja przygotowałam na jogurcie naturalnym są lekko gumowate ale właśnie takie mają być nie mylcie ich z pankejki chociaż może jest w nich trochę podobieństwa bo również je się smaży na bardzo małej ilości tłuszczu. Kiedyś babcie nie mówiły pankejki tylko placki bliny, dziś właśnie mamę zapytałam aby mi przypomniała jak ona i babcia robiły te placki bliny i mi podpowiedziała, niektórym pewnie nie spodoba się to co robię ale ......... jestem sobą i nie zmieni tego nikt choćby bardzo chciał nadal będę robiła to co kocham i to co jest moją pasją nie wyuczone szycie a miłość do gotowania 💕💕💕💕💕💕
składniki:
wykonanie:
Do miski przelać cały jogurt naturalny, wbić całe jajko, wsypać proszek do pieczenia oraz cukier i mąkę, całość wymieszać do połączenia się składników a następnie wlać wodę i za pomocą różdżki kuchennej wymieszać na jednolitą masę ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Gdy już mamy przygotowane ciasto które zajmuje nie więcej czasu niż pięć minut na patelnię wlać odrobinę oleju rozgrzać go i za pomocą małej chochli nakładać ciasta aby powstały małe placuszki, smażyć na średnim ogniu dużego palnika gazu z obu stron na złoty kolor w trakcie smażenia można podlewać odrobinę oleju rozprowadzając go miedzy plackami. Usmażone placuszki układać na talerzu
Usmażone pyszne i syte placuszki jak u babci można podać z płynnym miodem jak również z dowolnymi sosami owocowymi lub owocami a nawet przygotować bitą śmietanę, jeżeli ktoś woli bardziej słodkie wystarczy dodać więcej cukru z podanych składników placków wychodzi na trzyosobową rodzinę. Chociaż są trochę jak bliny to smak jest wyśmienity i na pewno przypadną waszej rodzinie do gustu a już dzieci to będą zachwycone
Komentarze
Prześlij komentarz